La festa major de l’Arboç: patrimoni d’interès nacional

14/08/2009 - 10:41h
La festa major de l’Arboç ja és festa patrimonial d’interès nacional. Així ho va confirmar el Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana entenent que la festa arbocenca és una “celebració d’origen remot, estructurada a partir de seqüències rituals basades en costums i manifestacions simbòliques de caràcter identitari amb projecció nacional”.
A més, des de l’organisme públic també s’ha declarat el ball de diables, la Carretillada, el ball de bastons, els gegants i l’exhibició castellera com a elements patrimonials d’interès nacional.

Aquest reconeixement arriba després que l’any 2005 l’Ajuntament de l’Arboç iniciés els tràmits per sol·licitar que la Carretillada fos declarada festa tradicional d’interès nacional. A principis de 2006, però, la Generalitat va decidir crear una nova llei de patrimoni festiu de Catalunya que establia una nova categorització del concepte de festa popular.
Amb aquest nou decret, que estableix nous reconeixements festius, l’Ajuntament va reprendre les tramitacions i va sol·licitar que la festa major fos declarada patrimoni d’interès nacional i la Carretillada element patrimonial d’interès nacional. A més, també s’incloïa dins de la llista diferents elements típics de la festa per ser etiquetats com a elements patrimonials d’interès nacional.
I bé, finalment, així ha estat. Després dels diferents tràmits burocràtics, el passat 27 de juliol Joan Manuel Tresserras, Conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, va signar la resolució per la qual s’incloïa la festa major de l’Arboç i altres elements tradicionals d’aquesta dins de la vitrina d’honor del folklore català.

També et pot interessar

Comentaris