Els Castellers de Vilafranca obriran plaça per Sant Fèlix

13/08/2009 - 07:46h

El saló de plens de l’Ajuntament de Vilafranca es va omplir de gom a gom per presenciar el sorteig d’ordre d’actuació de les colles castelleres a la Diada de Sant Fèlix, sorteig que se celebra des de l’any 2004. La decisió dels administradors de fer-ho per primera vegada en un acte obert al públic va complir amb totes les expectatives.
Josep Cabré, expresident dels Castellers de Vilafranca i, ara, administrador d’enguany va fer de mestre de cerimònies i va explicar el peculiar funcionament d’un sorteig on hi ha dos sacs. En el primer hi ha quatre boles amb el nom de les colles i en el segon quatre més amb números de l’1 al 4. Del primer la mà innocent de la Paula va marcar només l’ordre en què els quatre caps de colla escollirien bola del segon sac del qual en traurien el número que deixava triar en quin lloc voldria sortir cada colla. Així, Minyons de Terrassa van treure la bola amb el número u que els permetia decidir l’ordre de sortida. El seu cap de colla, Lluís Mayoles, va escollir fer-ho en segon lloc, fet que va deixar en safata al cap de colla dels Castellers de Vilafranca, David Miret, que havia tret la bola amb el número dos, a triar sortir en primer lloc, davant la seva satisfacció i l’aplaudiment generalitzat de la gent que hi havia a la sala. Helena Llagostera, de la Joves, va triar sortir tercers i Xavier Pena, de la Vella es va haver de conformar en tancar rondes.

Previsions a l’aire
David Miret satisfet de poder sortir per tercer any consecutiu els primers va dir que el “repte” dels Castellers de Vilafranca era novament el quatre de nou amb l’agulla, castell bandera dels verds per  Sant Fèlix i que molt probablement serà el de sortida en un any on el pilar és de nova formació. Per Miret repetir l’actuació de l’any passat ja seria tot un èxit, no obstant, va deixar la porta oberta a d’altres construccions que s’estan treballant com el tres amb l’agulla, el tres de deu –del qual en va dir que si no el veu clar no el tirarà- o el quatre de nou net. Les actuacions i els assajos i també el recolzament a plaça de la gent de la pinya marcaran finalment els castells que portaran els verds el 30.
Joan Mayolas va explicar que els Minyons de Terrassa vindran a donar “el màxim”. Amb aquest, es compliran trenta anys seguits que els egarencs vénen per Sant Fèlix. La intenció passa per fer tres castells de nou amb la idea d’acabar en quarta ronda amb el pilar de vuit tot i que Mayolas va demanar comprensió si, depenent de com anés l’actuació, aquest castell l’acaben passant a la tercera ronda.
La cap de colla de la Joves, Helena Llagostera, no va amagar que amb el cinc de vuit que té actualment la colla, el més probable és que per Sant Fèlix tirin el de nou. De la resta va dir que se sentiria satisfeta si el poden acompanyar amb el tres i el quatre de nou folrats. Al final de l’acte, Josep Cabré va explicar que la primera referència escrita de Sant Fèlix data del 1810 i que en tots aquests anys mai cap colla havia vingut a Vilafranca amb una cap de colla, honor que recaurà en Llagostera.
“No em desagrada sortir els últims”, així va iniciar la seva intervenció Xavier Pena, cap de colla de la Vella. El ventall de possibles castells passaria pel tres i quatre de nou amb folre i la torre de nou amb folre i manilles seria el castell estrella. Pena va dir que la Vella no descarta cap altre castell com el cinc de nou i que el seu desig seria acabar amb el pilar de vuit.
L’acte es va acabar amb un toc de castell poc habitual al saló de sessions de l’Ajuntament.
 

També et pot interessar

Comentaris