Un estudi independent revela que les vibracions de l’AVE són excessives

alt
24/07/2009 - 09:00h

L’alcalde de Vilafranca, Pere Regull, i el regidor d’Urbanisme, Aureli Ruiz, van explicar dimecres al matí com els havia anat a la reunió que van mantenir dimarts amb responsables d’ADIF a Barcelona. L’alcalde va explicar als mitjans de comunicació que la reunió havia servit perquè l’Ajuntament mostrés a ADIF els resultats dels estudis elaborats per tècnics independents, especialistes en vibracions i en acústica, al voltant de l’afectació que pateix el veïnat de diferents carrers de Vilafranca propers a les vies del tren amb el pas dels combois de l’AVE.

altReparar les esquerdes
L’alcalde va explicar que l’estudi de vibracions apunta que les afectacions detectades als edificis estan dins la normativa legal. “Això dóna certa tranquil·litat, perquè l’estructura dels edificis no perilla”, va dir Regull al mateix temps que va afegir que, segons l’estudi, les esquerdes aparegudes en habitatges haurien estat causades per l’execució de les obres de soterrament i cobriment de les vies i no pel pas dels trens.
L’alcalde va insistir que l’ADIF manté la seva voluntat de reparar les esquerdes que han aparegut i, des de l’Ajuntament, se li ha exigit que aquestes reparacions no siguin un simple repintat sinó que s’actuï per tal que les esquerdes no es tornin a reproduir.

Vibracions excessives
Pel que fa referència a les vibracions, Regull va explicar que l’estudi diu que en l’apartat del benestar de les persones, “la normativa s’infringeix clarament perquè les vibracions són excessives i estan molt per damunt dels límits establerts, especialment a les zones del carrer del Comerç i del carrer Papiol”. Amb aquests resultats sobre la taula, l’alcalde, Pere Regull, va explicar que l’estudi d’ADIF era incomplet i ara hauran d’asseure’s per tractar les possibles solucions a la problemàtica. Segons Regull, l’ADIF està disposada a “asseure’s per veure com reduir les vibracions”.

Excés de sorolls

L’alcalde també va apuntar que, pel que fa a l’impacte acústic a la zona descoberta del passeig Rafael Soler, l’ADIF ja va reconèixer, segons els seus estudis, un excés de soroll de 5 decibels per sobre de la normativa i, en el seu moment, va plantejar la possibilitat de solucionar l’excés de soroll amb pantalles acústiques.
En aquest cas, l’estudi encarregat per l’Ajuntament a tècnics del laboratori acústic de la Universitat Politècnica de Catalunya dictamina que hi ha punts on l’impacte acústic està fins a 13 decibels per sobre de la normativa, més del doble del que deia l’estudi de l’ADIF.

Crear un camp fotovoltaic
Per a Pere Regull, aquest estudi dóna elements per negociar amb l’ADIF una cobertura total de la part descoberta tocant al passeig Rafael Soler i a la Girada.
Com que difícilment l’ADIF assumiria una cobertura semblant a la que s’ha fet a la resta del nucli urbà que podria sobrepassar un cost de 6 MEUR, els responsables municipals es mostren disposats a acceptar una cobertura total però que no sigui transitable, que quedi estèticament correcta i integrada en l’entorn i acabi definitivament amb el problema acústic tant dels AVE com dels trens de mercaderies.
“Volem una cosa digna, que acabi d’una vegada per totes amb els sorolls”, va afirmar l’alcalde. La creació d’un camp fotovoltaic és un dels possibles usos que el govern municipal està estudiant de donar a aquest tram cobert de les vies. En aquest cas, el cost de la cobertura podria arribar a uns 3,5 MEUR, molt més assumible que l’anterior.

Audiència pública dimecres
Per altra banda, Pere Regull va anunciar també la celebració d’una audiència pública sobre el tema, el proper dimecres a les set de la tarda, al teatre Cal Bolet, on hi participarien representants de tots els grups polítics i tècnics municipals.
Regull també va manifestar que els responsables de l’ADIF es van comprometre a rebre, l’endemà d’aquesta audiència pública, una representació dels veïns afectats per tal que puguin plantejar les seves queixes i demandes. ADIF està disposat a rebre cinc d’aquests veïns.
Tot i que en la reunió de dimarts no van parlar de temes econòmics, l’alcalde es va mostrar molt esperançat que les gestions efectuades en els darrers tres mesos pel nou govern municipal donaran els seus fruits ben aviat i espera poder tancar en els propers mesos un conveni amb l’ADIF que estableixi els compromisos d’execució per part d’ADIF de les actuacions necessàries per solucionar els temes pendents i els pagaments del deute econòmic que l’Ajuntament té contret amb l’ADIF.

També et pot interessar

Comentaris