Els castells començaran la cursa cap al Patrimoni Immaterial de la Humanitat

alt
24/07/2009 - 08:21h

El Consell General de Patrimoni Històric de l’Estat espanyol, reunit la setmana passada a Mallorca, va donar el vistiplau a la incorporació dels castells a la llista de candidats a ser declarats per la Unesco patrimoni cultural i immaterial de la humanitat. D’aquesta manera, els castells seran una de les quatre candidatures que presentarà l’Estat davant la Unesco el pròxim 31 d’agost. En la reunió hi van participar representants de totes les comunitats autònomes i la decisió es va prendre per unanimitat.

Atès que la Unesco és un organisme de les Nacions Unides, correspon als diferents estats membres de proposar les candidatures. En el cas d’Espanya, les candidatures han de ser vehiculades en primer terme mitjançant les autonomies. Els castells ja van aconseguir l’any passat el suport unànime del Parlament de Catalunya i ara accedeixen a la fase final del procés, que s’allargarà fins l’any vinent.

El president de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya (CCCC), Miquel Botella, va acompanyar el director general del Patrimoni Cultural, Josep M. Carreté i el director del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana, Ramon Fontdevila, a la trobada i va valorar molt positivament el resultat: “Haver arribat fins aquí ja suposa tota una fita, però encara queda el pas decisiu.” Botella va explicar que la denominació com a patrimoni cultural i immaterial de la humanitat suposaria pels castells arribar a “un coneixement gairebé universal”. També va destacar que la candidatura s’hagi aprovat a la primera.

Els castells optaran a aquesta denominació juntament amb tres candidatures més d’arreu de l’Estat: el flamenc, la Fiesta de los Patios de Còrdova i el Cant de la Sibil·la mallorquí.

El llistat del patrimoni cultural i immaterial de la humanitat està format per noranta expressions culturals d’arreu del món i en el cas de l’Estat espanyol només ho estan considerades el Misteri d’Elx, des del 2001, i la Patum de Berga, des del 2005.

També et pot interessar

Comentaris