La devoció per Sant Fèlix a Vilafranca en un llibre

06/07/2009 - 08:52h

L’Ajuntament de Vilafranca, en col•laboració amb Caixa Penedès, edita el llibre Sant Fèlix, el romà fet vilafranquí, escrit per Josep Maria Juncà i Ramon i Antoni Ribas i Beltran. El llibre, de més de 400 pàgines, és un estudi de la recepció que els ciutadans de Vilafranca fan de la relíquia de Sant Fèlix, de com neix la devoció envers aquest màrtir romà i s’engresca una festa que esdevé Festa Major de la vila.

Els autors han fet una tasca de recerca en els diversos arxius en els que s’hi troba recollida informació de la vila i dels principals protagonistes que té el procés de recepció de la relíquia. La investigació abasta des de mitjans del segle XVII fins entrat el XIX i el XX. Així traça els trets biogràfics de monsenyor Josep Molines, l’ardiaca auditor de la Rota romana que va obtenir i donar la relíquia a Vilafranca, del bisbe Pere Lambert Ledrou, el bisbe belga que certifica l’autenticitat dels ossos desenterrats de la catacumba de Calepodi i del bisbe i cardenal de Barcelona Benet Sala que autoritza la festa de Vilafranca, i aporta detalls de la vida i activitat dels beneficiats de Vilafranca que van participar en les votacions i l’establiment de la festivitat de sant Fèlix.
El treball també recull com creix la devoció i constata les diverses rogatives que es fan a la vila pràcticament des de l’endemà d’arribar la relíquia. Sant Fèlix va ser el patró de l’aigua –de la pluja i del bon temps— i al cap de 76 anys va ser votat compatró de la vila, per formar un tríade protectora amb Sant Ramon de Penyafort i Sant Jocund. Junt amb les rogatives s’estudien els textos dels oratoris que des de 1722 van cantar-se, dels goigs –les diverses versions literàries— i la imatgeria del sant des de les icones gràfiques impreses (12 models inicials) a les estampes i les 10 imatges corpòries que s’han fet.
El llibre intenta respondre alguns dubtes i desfer algunes confusions que en el dinamisme del procés de recepció de la relíquia s’han creat entorn la figura de Sant Fèlix in Calepodi, màrtir romà. I aporta com a complement el nom dels 115 primers administradors que cobreixen els primers dos terços del segle XVIII.
La portada del llibre ha estat dissenyada per l’artista Guido Dettoni a partir de material artístic realitzat entorn de Sant Fèlix els anys 2005 i 2006.
El llibre es posa a la venda a partir de 15 de juliol. El mateix dia es farà una presentació a Barcelona, a les 7 de la tarda, al Museu Diocesà (av. de la Catedral, núm. 4) i el 21 d’agost, com un acte previ de la Festa Major de Vilafranca, es farà una presentació a l’Auditori del Vinseum, a les 7 de la tarda La presentació s’afegirà als actes que es fan entorn l’exposició que estarà instal.lada a la capella de Sant Pelegrí sobre la imatgeria de Sant Fèlix i que dirigeix Josep M. Feliu.

També et pot interessar

Comentaris