La plantilla de l’empresa Y-TEC Europa de Santa Oliva han celebrat aquest dilluns una nova jornada de vaga per reclamar informació sobre el seu futur

alt
03/07/2009 - 11:27h

Els treballadors de la fàbrica Y-TEC Europa de Santa Oliva, dedicada a components per al sector de l’automoció, ha celebrat aquest dilluns una nova jornada de vaga per reclamar informació sobre el seu futur. Hi hagut algun incident aïllat. altEl motiu de la vaga era el de presionar a la direcció de la planta perquè el·labori un pla de viabilitat industrial de la factoria o, com temen els treballadors, iniciar les negociacions per a l’establiment de les condicions econòmiques davant un hipotètic tancament de la instal·lació. Segons els treballadors, els responsables de l’empresa no els diran res abans de dimecres de la setmana que ve, dia 15, i, a més, tenen por que el tancament de la planta es produeixi coincidint amb l’inici de les vacances d’estiu, previstes a partir de l’últim divendres d’aquest mes de juliol.
altRecordem que, des de fa unes setmanes, l’aproximadament centenar de treballadors d’Y-TEC tenen por de perdre els seus llocs de feina. El trasllat de motlles de producció cap al Japó, seu de la multinacional Yamashita propietària de la instal•lació ubicada al polígon industrial de l’Albornar, a més d’altres aspectes, reforçarien els temors dels empleats. Entre d’altres coses, els treballadors volen per escrit un pla de viabilitat de la producció i que no hi hagi acomiadaments.
Divendres passat, després d’anteriors mesures de protesta, va començar una vaga que, com apuntàvem, ha continuat aquest dilluns. Els treballadors d’Y-TEC van estar des de primera hora del matí de divendres concentrats a l’exterior de la fàbrica. Al cap de sis hores, però, una trentena d’empleats van accedir al recinte i van ocupar el menjador del centre de producció. Davant d’aquest fet i en previsió que hi poguessin estar tot el cap de setmana, els responsables de la fàbrica han comunicat als treballadors que avisarien els mossos d’esquadra. Efectius de la policia catalana, finalment, es van personar a l’indret a les dues del migdia del mateix divendres. Amb tot, treballadors i mossos van ‘pactat’ poder mantenir la protesta fins a mitja tarda. A les 6, i quan la presència de policies a la fàbrica superava la desena d’efectius, els treballadors tancats van sortir sense provocar incidents. Això sí, van protagonitzar les imatges de la jornada, atès que van abandonar la planta encadenats. Els treballadors que esperaven a l’exterior del recinte van aplaudir la seva actitud.
A diferència de divendres, aquest dilluns hi hagut algun incident en el comportament dels vaguistes. A mig matí, han cremat algun pneumàticm, han tallat el trànsit al vial d’accés a la fàbrica -amb la producció aturada- i al principal vial del polígon industrial de l’Albornar -durant aproximadament un quart d’hora- i també han calat foc a la bandera de la multinacional japonesa Yamashita, propietària de la planta. Els Mossos d’Esquadra, tot i la vigilància, no han intervingut, segons han destacat els treballadors.
Y-TEC va obrir a Santa Oliva fa uns nou anys i produeix bàsicament per a la marca Honda. Havia arribat a tenir 170 empleats, però ara la plantilla frega el centenar, bàsicament dones. En el que portem d’any, hi hagut una desena d’acomiadaments i a l’empresa s’han aplicat un parell d’ERO per regular el volum de feina.

També et pot interessar

Comentaris