Pleguen veles

26/06/2009 - 09:52h

Les gralles de la Colla de Mar deixen de sonar. Aquest 2009, i amb 29 anys d’activitat a les espatlles, un dels grups més reconeguts del panorama musical tradicional ha decidit deixar de remar després d’haver-ho fet tot en el seu àmbit i haver creat un segell propi amb la qualitat com a referent.

Durant molts anys va ser la veu dels Castellers de Vilafranca acompanyant els verds per Catalunya i per Europa fins l’any 2002. També des dels inicis del grup se’ls va veure darrere de tots i cadascun dels balls de la festa major de Vilafranca. L’última actuació com a grup va ser l’any passat acompanyant el Ball de Malcasats, l’únic que li quedava per completar la col·lecció.

Però si hi ha un aspecte pel qual es recordarà especialment la Colla de Mar és pels seus balls de gralles, amb un repertori i un so característics que animaven a ballar i omplir la pista.

Els orígens

La trajectòria de la Colla de Mar arrenca l’any 1980 però la seva història va començar uns anys abans, el 1972, quan Jaume Rafecas es va aventurar a aprendre d’oïda quatre melodies bàsiques del ball de Bastons a causa de la falta de grallers a la vila. Tres anys després, junt amb Fèlix Sàbat, Fèlix Casanovas i Pere Galofré, el Peret del Pla va començar a tocar castells i un any després es van afegir al grup Pep Planas, Joan Palau i Guillem Noya. El 1977, i sota el nom de Grallers de Vilafranca, aquest nucli augmentat després amb la presència de Xavi Padullés, Nani Recasens, Jaume Trius, Xavier Bayer i Fàtima Ríos, va cobrir totes les sortides dels Castellers de Vilafranca fins que més endavant es van repartir entre diversos grups.

Aquell 1977 potser encara no ho sabien però la llavor de la Colla de Mar ja estava plantada. El 1980 Jaume Rafecas, Joan Palau, Pep Planas i Guillem Noya van crear un grup estable, que va adoptar el nom de la colla castellera que aleshores hi havia a Vilanova i la Geltrú. Els anys següents el grup va experimentar canvis diversos, amb la incorporació de Ramon Santís i el canvi de Joan Palau per Joan Guixeras. Aquesta ja seria la formació definitiva.

Un capítol a banda es mereix la relació especial que la Colla de Mar ha tingut durant molts anys amb el compositor alemany Bernat Rövenstrunck, autor de la cèlebre Cantata Festa Major (1991) per a cor infantil, orquestra i dues gralles estrenada per commemorar el 25è aniversari de la coral infantil l’Espinguet, una cantata que l’any 1995 es va estrenar en alemany en tres poblacions germàniques. La col·laboració amb Rövenstrunck es va materialitzartambé en forma de disc l’any 1999 amb la recopilació de les melodies dels balls de la festa major harmonitzades a tres veus.

La Colla de Mar ja no sortirà enguany per la festa major, ni aixecarà el ball de gralles del 31 d’agost amb els seus hits de sempre, però deixa un llegat impecable en el qual s’han emmirallat molts grallers seguint només una fórmula: assajar, assajar i assajar. No hi ha secret.

També et pot interessar

Comentaris