Els pressupostos municipals del 2009 tornen al calaix

17/06/2009 - 16:00h

Dimarts es va dur a terme sessió ordinària de ple municipal, on, en un començament, el punt més important de l’ordre del dia era l’aprovació dels pressupostos del 2009. Tot i així, l’equip de govern va decidir, una estona abans del ple, retirar-los per continuar amb les negociacions i trobar acords. Juntament amb el punt dels pressupostos es van retirar tres punts més, tots els relacionats amb els comptes municipals.
Pressupostos impossibles?
Val a dir que aquesta no és la primera vegada que es retiren els pressupostos de l’ordre del dia. El desembre del 2008, l’anterior equip de govern havia de portar-los a aprovació el dia 23 però va anunciar que no ho faria perquè encara no tenia acords i que esperava fer-ho “en breu”.
El gener del 2009 el mateix PSC va realitzar una audiència pública de la seva proposta de pressupost però l’endemà (dia del ple) anuncia que retira els pressupostos de l’ordre del dia. El mes de febrer tampoc els van presentar. Va passar el mes de març i, amb el canvi d’alcaldia de Marcel Esteve a Romero, els pressupostos tampoc es van portar a aprovació.
L’equip de CiU porta dos mesos a l’alcaldia i aquesta era la primera vegada que volia portar la seva proposta al ple municipal, però finalment no ho va fer. Sembla que l’aprovació d’aquests pressupostos és molt més complicada del que sembla perquè, de moment, ni PSC ni CiU aconsegueixen el suport necessari.
Més reflexió
Tot i no portar-se a aprovació, durant el ple, es va dur a terme un petit debat sobre els pressupostos. Val a dir que tant ICV com PSC com PP van manifestar que creien que CiU tenia els acords ja “pactats” i que es van sorprendre en saber que no era així.
El regidor d’Hisenda, Aureli Ruiz, va explicar que els havien retirat perquè “molts grups ens han dit que era precipitat i que calia parlar més”. Per al regidor “cal una reflexió més profunda i, no només de números sinó de tot el que hi ha darrere”.
Tot i que Ruiz va dir que “no hi ha problema que el pressupost esperi unes setmanes”, va reconèixer que hi ha temes “que s’han de desencallar”.
Des d’ICV, el seu regidor, Bernat Villarroya, va afirmar que “és important aprovar-lo de manera urgent perquè és l’eina per afavorir les igualtats i la cohesió social”.
Villarroya va recordar com ells donaven suport al pressupost que havia presentat el PSC el gener i que la proposta de CiU la consideraven “més conservadora, amb poc risc i que no incorpora moltes coses que per nosaltres són importants”.
Acord dels tres grups
Per part del PSC, Francisco Romero va recordar que “estan al calaix un milió d’euros de despesa corrent i una inversió de deu milions d’euros”.
Romero considera molt greu que en un tema principal “no hi hagi acord entre les tres forces que van signar la moció” i va afirmar que en dos mesos no han vist “l’anar i venir de propostes i contrapropostes que és habitual en una negociació de pressupost”.
Modificació de pressupost
Segons Romero, en la proposta de pressupost de CiU “el paper de l’administració es redueix i no preveu temes molt importants, per tant, li demanem que almenys les partides més importants les portin al ple, ni que sigui en forma de modificacions de pressupost”.
Val a dir que, en una roda de premsa, menys de dotze hores després d’acabar el ple, els socialistes van manifestar sentir-se “molt preocupats” per la no-aprovació encara del pressupost i van lamentar que “un dels motius per tirar endavant la moció de censura era que no érem capaços de tirar endavant els pressupostos, cosa que ara passa igual”.
Per part de la CUP, Xavier Navarro va afirmar que “no cal aprovar-los de manera ràpida i és inacceptable que ara el PSC ens posi a nosaltres de responsables”.
Per Navarro, està fora de lloc “que els socialistes diguin que com vam firmar la moció els donem suport per als pressupostos perquè això no serà així. Ja vam dir que el nostre únic suport era per a la moció de censura i que després s’hauria d’anar negociant i no significaria res, per això nosaltres ens abstenim”.
Per al regidor de la CUP, a més, “seria precipitat si CiU hagués presentat avui els pressupostos perquè encara hi ha temps per treballar-hi”.
El regidor del PP, Josep Ramon Sogas, lamenta que només s’hagi trobat dos cops amb l’equip de govern i confessa que es pensava que ja els tenien pactats. “Sembla que només volien aconseguir els vots d’ERC i de la CUP i als altres deixar-nos de banda”, afirma Sogas.
En el cas d’ERC, Pep Quelart, explica que “si haguessin presentat la proposta que ells tenien jo hagués votat en contra perquè era precipitada. Encara falta temps per acordar-ho tot i que puguem prendre una decisió encertada. Ara estem en un procés de valoració i presentant esmenes”.

Llegiu-ne més a l’edició en paper del 3d8 de divendres

També et pot interessar

Comentaris