Vins el Cep posa al mercat el primer cava biodinàmic

12/06/2009 - 10:22h

El primer cava biodinàmic es podrà comprar a partir del mes de setembre i el preu de cada ampolla serà d’uns 20 euros. Es tracta d’un cava Brut Nature amb 30 mesos de criança, un gran reserva Marquès de Gelida, que Vins el Cep va envasar el febrer del 2007 amb vi de la collita 2006. El projecte ha comptat des del seu inici amb la col·laboració de l’Escola de Viticultura i Enologia Mercè Rossell, que n’ha fet el seguiment tècnic. A més, també ha comptat amb el suport financer del Centre d’Infraestructures Tecnològiques del Ministeri d’Indústria (Cedeti). En total la inversió ha ascendit a 500.000 euros.
El president de Vins el Cep, Pere Parera, ha explicat a l’ACN que la biodinàmica és “la més extrema de les pràctiques de l’agricultura ecològica”, ja que aquest cava és “de la naturalesa més pura”, ja que en el seu procés d’elaboració no s’ha utilitzat cap mena de pesticida ni s’han generat residus. Segons Parera, tot plegat fa que el producte final reflecteixi tot el caràcter del raïm a la copa.
A més de defensar els processos naturals, busca l’equilibri de l’escosistema, la diversitat biològica i la recuperació de l’activitat bacteriana del sòl. Així mateix, els cicles de la lluna i la posició dels planetes també influencien la vida de les plantes, i els vins biodinàmics reflecteixen les peculiaritats de la terra i del paratge.
Parera ha explicat que aquest cava, que porta el nom de Marquès de Gelida Claror 2006, resulta molt agradable en boca, ja que té un fons mineral que aporta fortalesa i cos. A més, en boca té fons de vainilla i de torrats que li aporten singularitat.
El conseller d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural, Joaquim Llena, acompanyat del director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Joan Gené; del director general de l’INCAVI, Joan Aguado, i del director dels Serveis Territorials del DAR a Barcelona, Jaume Balagué, ha explicat que aquesta nova manera d’enfocar la viticultura aprofita qualsevol recurs de la natura per convertir-lo en ajut.
Segons el conseller, la biodinàmica ens acosta al concepte de “terroir”, ja que demana que cada viticultor aprengui de la seva terra per tal d’aconseguir que els seus ceps expressin de la millor manera el caràcter del seu sòl i del seu clima. Pel conseller, “estem tornant als orígens i això implica retornar a una manera de treballar més respectuosa amb la terra’.

També et pot interessar

Comentaris