El PSC finançava obres amb vendes de terrenys que al final no s’han venut

27/05/2009 - 10:30h

L’alcalde de Vilafranca, Pere Regull, i el regidor d’Hisenda, Aureli Ruiz, han realitzat aquesta setmana una roda de premsa per tal d’explicar la situació financera en la qual es troba l’Ajuntament i, alhora, donar quatre dades de la seva proposta de pressupost per aquest 2009. Tot i que encara no hi ha compromís de cap grup municipal, la intenció de CiU és portar a aprovació els pressupostos el proper 16 de juny. Cal destacar que Aureli Ruiz va voler deixar palès que “el pressupost no és 100% el que haguéssim fet nosaltres perquè ja tenim mig any que ho va portar el PSC i ja va gastar el que va voler. Serà un pressupost a mitges”.
No hi haurà més ingressos
La CUP ja els ha manifestat que no votarà a favor (com fa cada any per culpa de la no- realització d’uns pressupostos participatius) i, segons explica CiU, els altres grups encara no s’han manifestat. L’equip de govern ha explicat que ja ha advertit als grups que el capítol d’ingressos permet poc marge de maniobra, ja que no es vol endeutar més l’Ajuntament ni es preveuen més ingressos per subvencions d’altres administracions.
“La proposta d’ingressos és fixa i, si volen despeses extres, han de dir-nos per on retallar perquè d’ingressos no en tindrem per enlloc més”, va afirmar Aureli Ruiz,
Deute de 19MEUR
Ruiz ha explicat que l’Ajuntament té un deute financer de 19 milions d’euros i que, tot i que és un deute “assumible perquè és a llarg termini, tampoc es pot dir que l’Ajuntament està tant sanejat”.
La majoria del deute, però, no és només amb les entitats financeres, ja que només per al cobriment de les vies hi ha un deute de 24 milions d’euros que, ara per ara, no s’ha pagat al Ministeri de Foment. L’alcalde, Pere Regull, ha refermat que l’actual equip de govern no pensa pagar fins que se solucionin els problemes de sorolls i vibracions, “però ningú ens assegura que no ho haurem de pagar si demà mateix rebem un requeriment del govern de l’Estat que ens ho exigeix”. Així doncs, per CiU “si ens obliguen a pagar tindríem un problema gros perquè al banc tenim 28 milions d’euros i no ens arriben per pagar els 19 milions i els 24 de les obres per al tren”.
Per exposar els condicionants per confeccionar el pressupost de 2009, l’actual govern de l’Ajuntament ha denunciat també la pràctica de l’anterior govern del PSC dels darrers anys de finançar inversions en base a partides virtuals de venda de terrenys de propietat municipal que no s’han materialitzat. De fet, no se’n ha venut cap.
Ni un terreny venut
“Hi ha uns 21 milions d’euros que el PSC havia previst d’ingressar i que no s’ha fet, però igualment va fer despeses en obres i inversions per valor de gairebé 5 milions d’euros que, com no s’han venut terrenys, s’han finançat per altres vies”. Segons Aureli “no s’ha venut ni un terreny i ells havien calculat que en vendrien per valor de 21 milions d’euros”.
Ruiz va apuntar que CiU trencaria ràpidament aquesta dinàmica ja que “no farem més obres sense tenir el finançament assegurat. Si seguíssim amb el criteri que estava portant l’anterior govern malgrat les advertències contínues de la Intervenció de l’Ajuntament, ens podríem trobar en poc temps amb un problema important de tresoreria que ens obligaria a necessitar crèdit per fer front a la despesa corrent o a pagar sous del personal, cosa que mai s’ha produït a Vilafranca. Si ho féssim, segur que tots els grups ens ho recriminarien, fins i tot el PSC”.
Limitar les despeses
Segons Aureli Ruiz, “en cinc anys la plantilla de l’Ajuntament ha crescut en cent persones i això condiciona perquè el capítol de personal suposarà molts diners”. A més a més, Ruiz va apuntar que “l’Ajuntament té uns setanta edificis municipals i això s’ha de parar i racionalitzar. No pot ser, per exemple, que hi hagi edificis que tinguin la calefacció o l’aire condicionat obert tot el cap de setmana mentre no hi ha ningú. Sembla una bestiesa, però és molt car i ho hem de parar”.
Pressupost real
L’Ajuntament vol executar les inversions quan tingui els diners per fer-les i es portin a terme les inversions previstes d’altres anys. CiU ha explicat que l’anterior govern havia pressupostat moltes inversions que al final no s’han executat i això ha provocat malestar entre molts col·lectius. Ruiz va posar com a exemple d’inversions no realitzades una nova caserna de la policia, l’auditori -inacabat, un aparcament de camions inexistent, etc. La proposta de CiU és només pressupostar allò que es podrà fer.
Reducció d’un 70% en despeses de representació (viatges i dietes)
CiU vol reduir la despesa corrent del dia a dia. S’ha iniciat un pla de control de la despesa municipal, eliminant despeses supèrflues. El govern vol donar exemple i, a banda del cost total en sous del govern, es redueixen en un 70% les despeses de representació com ara viatges i dietes. Dins del criteri d’austeritat, es proposa la congelació de les aportacions als grups polítics.

També et pot interessar

Comentaris