Les Fires de Maig intenten esquivar la crisi

15/05/2009 - 07:10h

Vilafranca del Penedès acull aquest cap de setmana les centenàries Fires de Maig o dels Enamorats, una de les mostres multisectorials comarcals més dinàmiques de les que s’organitzen arreu del territori català. Sense cap mena de dubte, l’edició d’enguany ve marcada per un context de crisi econòmica, tot i que els organitzadors destaquen que, malgrat aquesta crisi, les Fires mantenen pràcticament inalterable el nivell de participació.
Tot l’espai ocupat
El nombre d’expositors ha baixat, passant dels 197 de l’any passat als 175 d’enguany. L’any passat van participar-hi 276 estands i enguany 202. Tot i així, aquest 2008 també hi haurà el 100% de l’espai ocupat, fet que anima tots els sectors que hi participen, que volen que la crisi no sigui present aquest cap de setmana a Vilafranca.

Cada cop més, les Fires no es dediquen només a l’exposició i venda, sinó que al seu voltant s’articula una xarxa rica en activitats i propostes culturals i lúdiques. Sobretot, però, es vol potenciar enguany tota la vessant gastronòmica i per això s’incloura una Mostra Gastronòmica a l’anomenat carrer de la gastronomia, situat a l’exterior del recinte firal. Aquesta mostra servirà perquè tots els visitants i expositors puguin degustar una quinzena de plats, elaborats per cinc restaurants de la zona i més d’una seixantena de vins de la DO Penedès.

Per donar a conèixer la Fira s’ha creat el diari Firal que, en dues edicions, es distribuirà de forma gratuïta informant de totes les novetats que es vagin produint. A més a més, aquest any serà el primer en què l’avinguda Catalunya estarà ocupada únicament per botigues d’artesans.

Les xifres
La Fira acull una representació dels principals sectors. Dels 175 expositors, un 61% són de Vilafranca, seguits d’un 17% provinents de la resta de l’Alt Penedès, gairebé un 11% de les comarques properes com l’Anoia, Baix Penedès i Garraf i un 10% d’altres procedències. Un 2% fa referència a altres municipis de l’estat espanyol.

La mostra d’enguany ocuparà 16.500 m2 d’exposició distribuïts de la següent manera: el pavelló número 1 estarà dedicat a l’automoció, el número dos al petit comerç, el número 3 al mobiliari i altres, el número quatre a la maquinària agrícola. L’espai exterior estarà distribuït en diversos espais i sectors diversos com ara la Mostra Gastronòmica, els vehicles industrials, els serveis, la jardineria, etc. A més, hi haurà la tradicional zona d’atraccions i venda ambulant i 30.000 m2 de zona d’aparcament.

Aposta per la mobilitat
Val a dir que enguany l’estand que presenta l’Ajuntament de Vilafranca estarà dedicat a la mobilitat. Situat al pavelló de l’automoció, ha estat concebut com un espai per a l’activitat i la participació dels infants on s’hi desenvoluparan dos circuits de ciclistes diferenciats segons l’edat.

Els infants podran participar-hi de forma lliure o acompanyats d’adults. Cada espai comptarà amb un monitor. Les activitats es desenvoluparan divendres a la tarda i dissabte i diumenge al matí i estaran presidides pel lema ‘Volem una mobilitat tranquil·la, segura i saludable” on destacaran missatges com: prioritat per als vianants, facilitar els desplaçaments, suprimir barreres arquitectòniques, foment del transport públic, millor senyalització, entre d’altres.

Comentaris