La basílica Santa Maria tindrà la teulada acabada a principis del 2022

25/11/2021 - 16:58h

Les obres continuen a bon ritme i des de la Comissió Santa Maria 2020 s’han engegat noves accions per recaptar fons

Les obres de la teulada de santa Maria continuen avançant a bon ritme, i s’espera que a inicis del 2022 finalitzin en la seva totalitat. Unes obres que van a càrrec de l’empresa Recop i que si bé s’executen en una sola intervenció, consten de dues fases. La primera actua als trams centrals de la nau, i està previst que finalitzi durant el mes de novembre. A banda de la reparació de les teules i la instal·lació del sistema d’aïllament, també s’han canviat les peces de fusta en mal estat, i s’han tractat les encavallades i les bigues que es mantenen per evitar l’atac de corcs. La segona etapa se centra en el darrer tram de la nau i la zona de l’absis, on es segueixen els mateixos procediments. De les teules velles la meitat es recuperen per posar-les a la part superior, mentre que les de sota son noves. Igualment es torna a coŀlocar les peces del carener, de ceràmica verda vidrada.

Clau de volta inacabada

Un dels treballs que forma part de les obres, al tractar-se d’un monument amb la categoria de Bé Cultural d’Interès Nacional, és la intervenció arqueològica, a càrrec de Josep M Feliu. En aquest aspecte s’ha fet un seguiment de l’aixecament de les teulades laterals, que ha permès documentar diferents obres que s’han fet a les teulades, i examinar als sistemes de d’expulsió d’aigües de les gàrgoles de l’antiga teulada gòtica, que fins ara eren inaccessibles. Això ha permès la neteja d’aquestes conduccions, plenes de restes de coloms i runa que s’hi ha anat acumulant, i documentar també com es van reutilitzar en el moment de la construcció de la teulada del segle XVIII amb canalitzacions ceràmiques. En el sostre d’un dels passadissos de desembocament, d’una alçada de 1,12 metres, es va localitzar una clau de volta inacabada que s’havia posat substituint una de les peces que hi faltava. I a les tasques inicials a la zona de l’absis s’ha vist com es conservaven part de les teulades construïdes amb teules planes al segle XVIII, algunes amb inscripcions i decorades, i com a sota hi ha encara perforacions que comuniquen amb el sostre de l’interior de les capelles de l’església.

Accions recaptatòries

Per tal de continuar recaptant fons per aquesta obra, la comissió santa Maria 2020 ha posat a la venda un calendari per l’any 2022 al preu de 8€. El calendari mostra algunes imatges de les obres que s’estan duent a terme a la teulada, i a cada més de l’any una fotografia de l’església. Aquestes imatges son d’autors que mostren diferents aspectes i visions de l’edifici: Victor Puig, Mònica Udina, Blai Verge, Maria Rosa Ferré, Jordi Valls, Joan Peñalver, Fèlix Mascaró, Pasqual Fernández, Foto Penedès, Toni Galitó i Santi Cabezas.

Se n’ha fet una edició de 500 exemplars del calendari i es pot trobar a la venda a les esglésies de santa Maria, la Trinitat, l’Espirall i sant Francesc, i també a Foto Penedès al carrer santa Maria i a la llibreria La Cultural al carrer de Sant Joan.

Loteria de Nadal

Una altra de les iniciatives de la comissió santa Maria 2020 per a aquest final d’any és la loteria de Nadal, que es pot trobar als establiments següents: Cal Solà i Foto Penedès al carrer de santa Maria, Forn Mitjans a la plaça de la Vila, Pastisseria Bertran , Pastisseria Galí i Farmàcia Miralles al carrer de la Cort, a Cal Valls de la plaça de la Constitució i del carrer de sant Julià, als Forns Rius de la Rambla de sant Francesc, carrer Espirall i Rambla de la Girada, i la Barberia Joan al carrer de sant Pere. El número és el 92899, i cada butlleta costa 5€.

També et pot interessar

Comentaris