“El que per un blanc és difícil, per un negre és impossible”

Un moment de la concentració a Vilafranca. FOTO: Jose Paredes
11/06/2020 - 06:00h

L’onada de protesta antiracista que s’ha aixecat als Estats Units ha arribat al Penedès i en parlem amb l’activista africana Fatou Secka

Les protestes que s’han aixecat als Estats Units a conseqüència de la mort de George Floyd a mans de la policia han arribat al Penedès.
La Comunitat Negra Africana i Afrodescendent va convocar per diumenge a la plaça de la Vila de Vilafranca una manifestació que va congregar desenes de persones al voltant d’un lema que ja ‘ha convertit en global: “Black lives matter” (Les vides dels negres importen).

Es tracta d’una de les accions que el moviment antiracista ha estat convocant a diverses ciutats espanyoles i que, a Catalunya, s’han fet a Barcelona, a Sitges i a Vilafranca. La concentració es va fer seguint les instruccions de dur mascareta i respectar la distància de seguretat.

La mort del ciutadà afroamericà George Floyd va tornar a posar en evidència un racisme estructural als Estats Units que afavoreix actuacions policials del tot reprovables.

Floyd va ser detingut per uns agents de policia que el van immobilitzar durant set minuts posant-li el genoll d’un dels policies al clatell de Floyd, en una imatge que ha corregut per tot el món. El detingut va morir poc després a l’hospital per l’asfíxia provocada pels agents.

Les imatges de la detenció han colpit la societat nord-americana, que ha protagonitzat unes accions de contestació social mai vistes des del Maig del 68. La indignació per les actuacions racistes han trobat complicitat arreu del planeta i una prova d’això és la que es va veure diumenge al Penedès, amb les concentracions a Vilafranca i Sitges, on es va deixar clar que també aquí, les vides dels negres importen.

Un dels moments més emotius va ser quan la representant de la Comunitat Negra a Vilafranca, Fatou Secka, encarregada de llegir el manifest, va demanar a tots els assistents que posessin un genoll a terra i alcessin un puny com a forma de protesta i fent, de nou, viral un gest que s’ha convertit en un símbol de l’antiracisme.

“A Vilafranca sí que hi ha racisme”

Des del 3d8 hem volgut parlar aquesta setmana breument amb Fatou Secka, que viu a Catalunya des del 1974 i a Vilafranca des del 2004.
Secka assegura que, tot i que hi ha gent que no ho reconeix, a Vilafranca “sí que hi ha racisme, i és un racisme de classe ja que si ets ric ningú et posarà obstacles, però si ets pobre i negre, ho tens tot perdut. A més, a la gent blanca, vingui d’on vingui, no se la mira malament”.

Secka assegura que “tot allò que per un blanc és difícil, per un negre és impossible” i lamenta que “a Vilafranca sigui difícil tenir una xarxa diferent a la que tens com a immigrant perquè et tanquen les portes. A Vilafranca hi ha gent meravellosa que et vol conèixer amb respecte, però en general és una vila molt tancada”, assegura.

M’han arribat a negar veure un pis per ser negra”
Fatou Secka ha viscut en primera persona diferents experiències racistes. Una d’elles la recorda bé: volia llogar un pis i va trucar per anar-lo a veure. Té papers, feina i una nòmina fixa, per tant, en un principi, complia tots els requisits que es demanaven. Però un cop va arribar al pis, no li van deixar ni veure. “El meu color de pell no els va agradar i es van negar donar-me una oportunitat”, lamenta.

També et pot interessar

Comentaris