Polèmica cancel·lació de la Trobada d’Armats de les Comarques de Tarragona 2020 que s’havia de fer al Vendrell

Els encarregats de donar la versió dels Armats del Vendrell sobre els motius de la cancel·lació de la trobada provincial a la vila.
Ricard Vinyals
28/02/2020 - 14:42h

Els Armats del Vendrell critiquen l’Ajuntament i l’escola Àngel Guimerà per no poder disposar d’aquest espai pels grups

Els Armats del Vendrell afirmen i lamenten el fet que s’hagin vist obligats a suspendre la Trobada d’Armats de les Comarques de Tarragona que s’havia de fer a la capital del Baix Penedès el proper 29 de març perquè, segons l’entitat vinculada als Pastorets del Vendrell, l’Ajuntament del Vendrell i la direcció de l’escola Àngel Guimerà no els ha concedit l’espai necessari perquè es poguessin canviar la vintena d’agrupacions participants en aquest esdeveniment anual.

La Trobada d’Armats de les Comarques de Tarragona 2020 s’havia de fer a la població del Pla de Santa Maria, d’acord amb el calendari itinerant d’aquesta activitat cultural, però els Armats del Vendrell van demanar-ne de ser la seu tot aprofitant que la vila ostenta la capitalitat de la cultura catalana aquest any.

Per aquest motiu, segons ha explicat el president dels Armats del Vendrell, Pep Bargalló, en roda de premsa amb el capità manaies i tresorer de l’entitat, Jordi Urgell; el vicepresident, Àngel Aunión; i el vocal Jaume Vallès, es va demanar d’acollir la trobada provincial al Vendrell i esperava la participació directa d’uns 700 armats.

Sempre d’acord amb la versió de Bargalló, que ha recordat que la vila ja va acollir “sense problemes” la trobada dels anys 1996 i 2012, l’entitat va presentar el mes d’octubre a l’Ajuntament del Vendrell les tres instàncies requerides per poder celebrar la trobada amb la utilització de tres espais clau: l’escola Àngel Guimerà per tota la logística perquè els aproximadament 700 armats participants poguessin canviar-se, el pavelló de la mateixa escola i el pàrquing annexe, per a l’arribada de nombrosos autocars i vehicles de fora.

Negativa per utilitzar l’escola

Tanmateix, aquest mes de febrer l’entitat va saber que no podia comptar amb l’escola Àngel Guimerà, ni amb cap altre centre escolar del municipi. Suposadament, afirma el president dels Armats, per la manca de permís de la direcció dels centres.

“El 9 de febrer vaig parlar amb l’alcalde i li vaig dir que s’havia de resoldre la situació o tenir una resolució definitiva l’endemà, perquè se’ns tirava el temps a sobre per a l’organització de la trobada”, ha dit aquest divendres Pep Bargalló. “Vam quedar de parlar amb la directora de l’escola, però ja abans em va dir per ‘WhatsApp que perfecte, que endavant”, continua el relat del president dels Pastorets i Armats del Vendrell.

L’11 de febrer, segons recorda Bargalló, els Armats del Vendrell van confirmar a la resta d’agrupacions la celebració d’una trobada “que els 23 anys ha fet servir escoles perquè ens canviéssim els grups”, però el 18 de febrer “ens diu l’Ajuntament que no hi ha les aules de l’escola disponible, només el vestíbul, passadissos, etcètera”. Segons Bargalló, aquest espai era insuficient i sense la comoditat necessària per deixar-hi escuts, llances, timbals, etcètera, i van haver de cancel·lar la trobada.

A més, el responsable dels Armats del Vendrell va oferir “tot el personal necessari” tant per vetllar pel bon ús i neteja posterior de les instal·lacions educatives i, a més, recorda que l’entitat disposaria d’una assegurança per cobrir qualsevol desperfecte.

“Ens sap greu perquè ens omplim la boca de la capitalitat cultural i quan des de la societat oferim fer un acte central i concorregut com aquest no podem”, ha lamentat també Pep Bargalló.

El mateix representant dels Armats va recordar a l’alcalde, Kenneth Martínez, que hi ha un decret de la Generalitat que permet la utilització de centres escolars fora de l’horari lectiu amb la responsabilitat de l’Ajuntament i d’acord amb la direcció del centre, però Bargalló no entén perquè no s’ha pogut arribar a una entesa de les parts.


“Des d’octubre fins el febrer no ens han dit res i ara ens trobem així, sense poder fer la trobada al Vendrell”, ha afegit Bargalló, que assegura no tenir cap motiu concret pel qual no es pot fer servir l’esmentada escola, més enllà d’un suposat pla d’usos que no permetria la utilització de cap centre escolar del Vendrell per a finalitats com la demanada en aquesta ocasió.

Posicionament de l’Ajuntament

Des de l’Ajuntament del Vendrell, el seu alcalde ha lamentat que no es pugui fer aquesta trobada a la vila després, diu Kenneth Martínez, de “fer tot el possible i posar totes les facilitats des de l’Ajuntament per trobar unes instal·lacions perquè es pogués celebrar”. Amb tot, Martínez lamenta que les demandes dels organitzadors i l’oferiment del consistori “no casessin” i que durant més d’un mes s’ha estat buscant alguna alternativa que no ha estat del gust dels Armats del Vendrell.

“Tot oferint alternatives, no ha estat possible i no hi ha hagut manera de satisfer la petició dels Armats”, ha dit en aquest sentit l’alcalde, que ha conclòs: “Estic trist i lamento molt la situació”.

Finalment, val a dir que des de la direcció de l’escola Àngel Guimerà s’ha declinat fer cap manifestació al voltant d’aquesta polèmica cancel·lació de la Trobada dels Armats de les Comarques de Tarragona 2020 al Vendrell.

També et pot interessar

Comentaris