Subirats dedica les desenes jornades de memòria històrica als refugiats

Un dels escenaris que recorre la ruta ‘L’última defensa de Barcelona’. FOTO: AJUNTAMENT
16/01/2020 - 17:31h

El municipi celebra aquest cap de setmana una nova edició de la iniciativa coincidint amb l’aniversari de l’última defensa de Barcelona

El gener del 1939 les tropes republicanes tenien coll avall que l’exercit de Franco els estava guanyant la guerra. A Catalunya, la presència dels feixistes se situava a començaments d’any gairebé a les portes de Barcelona, però la resistència que van oposar els soldats de la República al port d’Ordal -coneguda com l’última defensa de Barcelona- va ser clau per poder evacuar ordenadament els refugiats.

A ells, a les persones que han d’abandonar casa seva quan hi ha un conflicte bèl·lic, és a qui s’han dedicat enguany les Jornades de recuperació de la memòria històrica, que aquest cap de setmana es tornen a celebrar a Subirats coincidint amb el 81 aniversari de la batalla a Ordal.

Per encetar la iniciativa s’ha convidat el director del Museu Memorial de l’Exili de la Jonquera Alfons Quera, que participarà en la taula rodona ‘Refugiats: 1939-2019’ juntament amb un responsable de l’ONG Open Arms i de Jordi Font, director del Memorial Democràtic. L’activitat tindrà lloc avui divendres a dos quarts de 8 del vespre a l’Ateneu Ordalenc.

Un dels actes destacats de les jornades serà l’homenatge als refugiats que clourà la iniciativa, i que comptarà amb la presència del municipi de la Jana, un dels llocs d’origen dels refugiats acollits a Subirats. Es farà a la 1 del migdia al CIUDEB.

Les activitats programades per al cap de setmana es poden consultar a la pàgina web de l’ajuntament de Subirats.

Comentaris