50 anys de pessebres de fusta del ‘Clavetaire’ del Vendrell

Ricard Vinyals
20/12/2019 - 14:00h

L’exfuster Jaume Nin ha elaborat cada any des del 1970 un pessebre per dur-lo a alguna muntanya

Aquest any es compleixen 50 anys des que el pessebrista vendrellenc Jaume Nin Casanova, Clavetaire, construeix un pessebre de fusta per coŀlocar-lo dalt d’un cim coincidint amb les dates prèvies al Nadal.

En aquesta ocasió, i com fa cada any el Grup de Muntanya de la Lira Vendrellenca, la sortida per col·locar el pessebre es farà aquest diumenge.

Tot i que en fa quatre que no hi va per motius familiars i una operació de genoll, Nin sí que pensa pujar ara a la Punta del Sec, Vilaplana (Baix Camp).

Pessebre aŀlegòric als 50 anys de pessebrisme
Jaume Nin Clavetaire ha construït per a l’ocasió un pessebre aŀlegòric d’aquests 50 anys de pessebrisme. Fet de fusta de cedre i col·locat sobre d’una base de noguera, el pessebre d’aquest Nadal 2019 és un número 50 que inclou fotografies de la gran majoria de pessebres que l’exfuster vendrellenc ha fet des del que va posar el 1970 a la Cogulla, a la serra del Montsant.

De fet, aquesta serra tarragonina ha acollit gairebé la meitat dels pessebres construïts per Nin. Només hi falten 4 imatges, perquè ningú no va fotografiar el pessebre d’aquells anys.

El pessebre d’aquest 2019 també pintures fetes pel també vendrellenc Ferran Quesada, decorador dels pessebres dels darrers anys perquè el Clavetaire no és pintor. Així, per exemple, s’hi poden veure imatges del Puig i del Beu i Tanca, al repetidor del Vendrell; l’ermita de Sant Salvador, la serralada del Montmell i Montserrat, entre d’altres indrets. I, esclar, també hi ha com sempre el caganer i els darrers anys, el llaç groc en solidaritat dels presos polítics catalans.

A més, Jaume Nin destaca que hi ha incorporat el fragment del poema de Joan Asens que el seu amic Pep Bassa Parfaris, malauradament traspassat fa anys, sempre recitava en les sortides per col·locar els primers pessebres de muntanya.

PUBLICITAT

“Vaig començar a fer els pessebres amb el Pep Bassa i el Jordi Carbonell, que em van acompanyar, i jo sempre penso en ells”, diu Jaume Nin. Pep Bassa va decorar els pessebres del 1970 al 2002 i posteriorment han fet aquesta tasca Joan Descals, Jordi Llucià, Jordi Toldrà i, com apuntàvem, Ferran Quesada, el qual els pinta des del 2007.

Pessebres temàtics
Els primers pessebres que va fer Jaume Nin els coŀlocava el grup senderista Blau i Verd, que posteriorment es va integrar a la Lira Vendrellenca per formar el grup muntanyenc de l’entitat, presidit inicialment per Jordi Carbonell.

Cada pessebre ha estat dedicat a una temàtica concreta, ja fos relativa al Vendrell, el Baix Penedès o a Catalunya. Així, per exemple, n’ha fet dedicats als Jocs Olímpics de Barcelona’92, el 25è aniversari de la baixada de l’àngel del campanar del Vendrell, a l’Any Pau Casals, els 50 anys dels Pastorets del Vendrell, els 90 anys de la colla castellera dels Nens o els 700 de la parròquia local.

També et pot interessar

Comentaris