L’Hospital del Vendrell, pioner en l’ús d’ecografies a Urgències

19/02/2015 - 11:04h
L’Hospital del Vendrell, centre sociosanitari de referència a la comarca del Baix Penedès i que presta servei a una població d’aproximadament 100.000 persones, ha estat pioner en l’ús d’ecografies a l’àrea d’Urgències pel que fa a hospitals comarcals i fins i tot de més dimensions arreu del país. L’equipament, inaugurat aquest 2015 fa deu anys, en fa sis que disposa d’un ecògraf que permet fer el cribratge i reduir força el temps d’espera dels pacients pendents que se’ls faci una ecografia per determinar si cal que siguin ingressats, restar unes hores en observació o si poden rebre l’alta mèdica després de ser visitats a Urgències. Subscriu-te per continuar llegint{payplans}
 
Sense la possibilitat de fer-los una ecografia en la seva visita a Urgències, els pacients sovint han d’esperar hores perquè se’ls faci aquesta prova, atès que el personal del mateix departament d’altres hospitals no està format i els centres tampoc no disposen d’un radiòleg durant bona part de la jornada diària, sobretot en horaris nocturns.
 
Beneficis de l’ecografia
Segons ha comentat a aquest setmanari el doctor Salvador Sarrà, cap del Departament d’Urgències de l’Hospital del Vendrell i que està al capdavant d’un equip de 21 metges, l’ecografia clínica en aquesta àrea de l’hospital vendrellenc “ajuda el metge a fer més ràpidament la diagnosi del pacient, tot i que també cal tenir en compte que no parlem d’un estudi ecogràfic exhaustiu com el que fa un radiòleg”. Sarrà també comenta que pràcticament un 80% de l’equip mèdic d’Urgències de l’Hospital del Vendrell ja s’ha format per poder fer ecografies amb un aparell ecògraf de gran utilitat “perquè, a més de ser lleuger i fàcilment transportable, no cal moure el malalt” a cap altre departament de l’hospital.
 
Això sí, el mateix doctor deixa clar d’entrada que “una ecografia és una tècnica senzilla amb gent preparada, i els metges, que no són radiòlegs, es formen de manera adequada per practicar exploracions molt concretes”. Això vol dir, per exemple, que una ecografia a Urgències està especialment indicada per detectar alguna anomalia al cor, tòrax, abdomen o un despreniment de retina. Més concretament, l’ecografia de manera urgent pot detectar anomalies en la contracció cardíaca o esbrinar les causes d’un “shock” al cor, localitzar pedres a la vesícula biliar, detectar un pneumotòrax o anomalies a l’artèria aorta, localitzar un vessament a la pleura o líquid que circuli lliurement i de manera anormal per l’abdomen. A més, les ecografies practicades a Urgències també permeten facilitar i millorar la tècnica per localitzar venes per punxar, cossos estranys en parts toves com poden ser els músculs i, per exemple, també facilita la punció en un vessament pleural.
 
“Només fem ecografies per detectar l’existència o no de determinades patologies en què la prova pot ajudar a saber si el pacient ha de quedar ingressat o no”, va resumir aquest dimarts el doctor Sarrà. El mateix responsable d’Urgències al Vendrell va concloure que en aquest departament del centre hospitalari del Baix Penedès es realitzen una mitjana de mitja dotzena d’ecografies al dia. I quant al nombre de visites a Urgències, diàriament se’n registren unes 220. “Una xifra que és alta, però habitual”, segons el responsable mèdic del servei.
 
Implicació del personal
Per la seva banda, la directora de l’Hospital del Vendrell, la doctora Maria Arenas, ha destacat que l’ús de l’ecògraf a Urgències “suposa una eina complementària perquè el metge pugui ser més resolutiu i el pacient s’evita haver d’esperar hores”. A més, la doctora Arenas afegeix que la prova “evita fer altres proves complementàries que impliquen irradiar el pacient”.
 
La directora de l’Hospital del Vendrell argumenta que el centre sociosanitari va ser pioner en introduir les ecografies a Urgències en centres comarcals perquè “disposem d’uns professionals que tenen ganes de fer coses i s’hi impliquen”. La inversió inicial en l’ecògraf va suposar uns 18.000 euros, “però ja està més que amortitzada perquè, per exemple, també ens hem estalviat de fer molts TAC”. En aquest sentit, val a dir que aquest mateix any l’hospital vendrellenc intentarà renovar l’aparell adquirit fa sis anys amb la incorporació d’un ecògraf molt més modern.
 
La doctora Maria Arenas conclou que el servei pel qual l’hospital vendrellenc va ser pioner “ens permet donar qualitat al ciutadà que té un problema de salut i eficiència al sistema sanitari, una qüestió molt important en els temps que corren”.{/payplans}

També et pot interessar

Comentaris