La Festa del Xató i els Tres Tombs compartiran dia però no espai

18/01/2011 - 18:01h

Diumenge Vilafranca viurà dues festes tradicionals per aquestes dates. D’una banda, a partir de les onze del matí, la catorzena Festa del Xató que recupera l’espai de la rambla de Sant Francesc després de dos anys d’obres per la seva remodelació.
Com ja és habitual, a la convocatòria s’hi podran degustar les diferents varietats de xató -Vilafranca, Vilanova i la Geltrú, el Vendrell i Sitges-, acompanyades dels millors vins de la Denominació d’Origen Penedès.
Per set euros es podrà adquirir un tiquet de degustació que inclourà dues racions de xató, una copa de vi i pa. També hi haurà un tiquet de repetició, a tres euros, que permetrà degustar una altra ració de xató.
A partir de 2/4 de 12 del matí es realitzaran demostracions en directe de com s’elaboren les quatre varietats de la Ruta del Xató, per part de mestres xatonaires o restauradors de cadascuna de les poblacions participants, i paral·lelament, com és tradicional, els assistents podran visitar la Fira d’artesans, pintors i brocanters. La jornada es completarà amb una varietat de jocs inflables, perquè petits i grans en puguin gaudir d’allò més. La Festa del Xató està organitzada pel Patronat Municipal de Comerç i Turisme i el Gremi d’Hostaleria de l’Alt Penedès, amb col·laboració de Caixa Penedès, la DO Penedès i UVIPE i l’activitat s’inclou al programa de la Ruta del Xató, una proposta de turisme gastronòmic de l’Alt Penedès, el Baix Penedès i el Garraf.
Els típics Tres Tombs
L’altra festa serà la de Sant Antoni Abat amb els típics Tres Tombs. La festa començarà amb el tradicional esmorzar pel carreter que es farà a la zona esportiva, on a partir de les nou del matí s’hi concentraran tots els cavalls i carruatges. A 2/4 d’1 del migdia s’iniciarà el recorregut pels carrers de la vila que els portarà primer al davant de l’església de Sant Francesc, on es farà la tradicional benedicció de cavalls, carruatges i animals, i tot seguit fins a la plaça dels Països Catalans, al barri de la Girada, després de passar per la rambla de Sant Francesc, General Cortijo i el camp del Cellerot per iniciar els típics Tres Tombs. Cal dir que durant tot el matí es vendrà el típic tortell.
Queixes per separar les dues festes
A principis d’aquesta setmana, l’Associació de Veïns de la Girada feia pública el seu malestar davant la decisió de separar la Festa del Xató i els Tres Tombs. L’Associació lamentava que no se’ls hagués consultat prèviament entenent com a tal un “error estratègic” que només farà que “diluir l’èxit de les dues festes”. A la carta els veïns mantenen que “hauríem entès que ambdós actes se celebressin al centre” en comptes d’aquesta decisió que diuen “redundarà en la pèrdua de la vitalitat dels dos actes”. Igual que s’ha fet amb la Fira del Gall, l’Associació de Veïns de la Girada reclama que els actes multitudinaris que se celebren a la vila es plantegin a altres barris que “no siguin només el centre”. Per últim demanen a l’Ajuntament que en properes ocasions els faci “partícips de les decisions que afectin el barri”.
“No s’ha avisat els membres del Patronat”
D’altra banda, el mateix dilluns el grup municipal d’ERC denunciava a través del portaveu que el partit té al Patronat de Comerç i Turisme, Jordi Rosell, que la setmana abans de la celebració de la Festa del Xató i “sense informar les parts afectades” i quan ja estava publicat el seu emplaçament a la Girada l’alcalde canviés l’emplaçament. “La decisió s’ha pres sense avisar els membres del Patronat ni els veïns de la Girada”, explicava Rosell. Esquerra no entén la decisió i menys quan l’any passat les dues festes a la Girada van tenir un èxit rotund i es van exhaurir totes les racions de xató.
Una demanda del gremi
Finalment, la regidora i presidenta del Patronat de Turisme, M. Dolors Rius, ha explicat que el canvi d’ubicació de la festa del xató responia al fet de recuperar l’espai original d’abans de les obres de la rambla. Una de les raons principals ha estat la demanda feta expressament pel Gremi d’Hostaleria, organitzador de la festa, per recuperar l’espai original de les anteriors edicions. Pel que fa als Tres Tombs, Rius ha explicat que hi havia dificultats per fer-los a la rambla i que els organitzadors van pensar que la Girada oferia més seguretat i accessibilitat. Malgrat que aquesta any s’han separat les dues festes, Rius ha deixat ben clar que això “no vol dir que sigui definitiu, estem oberts a estudiar-ho per altres anys”.

També et pot interessar

Comentaris