Regull creu que l’Espirall pot convertir-se en “una de les millors zones”

04/11/2010 - 17:38h

El conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, ha estat aquesta setmana a Vilafranca per inaugurar dos ascensors i visitar-ne dos més a l’Espirall. A la inauguració hi van assistir també l’alcalde de Vilafranca, Pere Regull, i altres membres del consistori com ara la regidora d’Habitatge, Maria Josep Tuyà, o el regidor d’ICV, Bernat Villarroya, i els del PSC Francisco Romero i Ramon Zaballa. En l’acte tampoc hi van faltar membres de l’associació de veïns de l’Espirall i membres de les comunitats de propietaris dels blocs on s’han instal·lat ascensors.
A la inauguració, Pere Regull va explicar que l’acte era més important del que semblava perquè això volia dir que es tenien ganes de dinamitzar el barri ja que els ascensors són “vitals”per tal que un barri estigui viu. Regull va aprofitar l’ocasió per elogiar l’Espirall afirmant que “cap barri de Vilafranca té uns espais tan grans entre blocs i l’Espirall té unes possibilitats enormes de ser de les millors zones de Vilafranca”. Regull va confessar que ara el barri no lluïa la seva millor imatge per les obres però va dirigir-se als veïns afirmant que “si fem obres és que les coses avançen i, per tant, un cop fet, tot serà una revolució pel barri”.

El conseller, per la seva banda, va apuntar que els ascensors significaven “convivència i assentament” i va donar algunes dades significatives com ara que, entre el 2007 i el 2010, s’havien fet 195 pisos de protecció oficial a Vilafranca i que el 2009 unes 500 llars s’havien beneficiat d’un ajut per pagar el lloguer.
Cal destacar que a Vilafranca hi ha 43 ascensors dels quals 18 estan acabats a l’Espirall i n’hi ha tres amb les obres iniciades però encara sense acabar.

ADIGSA, l’Ajuntament de Vilafranca i els veïns de l’Espirall van signar un conveni el 2005 per desenvolupar un projecte d’obres d’accessibilitat destinat a les comunitats de propietaris de l’Espirall, que agrupa un total de 316 habitatges. Es determinava, així, l’àmbit d’intervenció i l’adhesió a les subvencions de la Generalitat per facilitar la instal·lació d’ascensors i minimitzar les dificultats de moltes famílies, sobretot gent gran i persones amb mobilitat reduïda a causa de les barreres arquitectòniques. L’any 2006 es van ampliar els ajuts de finançament per part de les administracions de l’acord signat un any abans.
Des de llavors a l’Espirall s’han instal·lat 18 ascensors en edificis construïts amb protecció oficial i n’hi ha dos en obres que són els que també va visitar el conseller Baltasar, situats a la plaça Pau Casals, 7, i al passatge Lluís Mata Acedo, 28. A més, a la mateixa plaça Pau Casals hi ha un altre ascensor pendent d’inici d’obra.

Per altra banda, Medi Ambient i Habitatge atorga dos tipus de subvencions a fons perdut per a obres a blocs que suprimeixin les barreres arquitectòniques: del 60% del cost total, fins a un màxim de 6.000 euros, quan s’han de fer rampes o col·locar elements complementaris a l’ascensors i d’un 45% del total si es tracta d’instal·lar un ascensor que no pot tenir un itinerari practicable, és a dir, quan no es poden eliminar totes les barreres arquitectòniques, amb un màxim de 5.550 euros.

També et pot interessar

Comentaris