L’Ajuntament de Vilafranca opta per la plaça del Doctor Bonet per ubicar-hi el centre cívic

22/10/2010 - 10:00h

L’Ajuntament de Vilafranca ja té sobre la taula un estudi per conèixer les possibilitats reals d’ubicació del centre cívic al barri de l’Espirall, contemplat dins de la Llei de Barris, i les característiques que ha de tenir l’equipament. Les conclusions d’aquest estudi recomanen només dues opcions possibles, per emplaçament i per espai, el Mercat de la Pelegrina i els locals de l’Associació de Veïns de l’Espirall a la plaça del Doctor Bonet. Aquesta última seria, segons valora l’Ajuntament la més adequada per acollir un equipament de prop de 2.000 m2.

Segons l’equip de govern, amb aquesta aposta tot serien beneficis, ja que un edifici de nova construcció en aquest espai seria de més fàcil i barat manteniment i més ampli. L’optimització de recursos es concretaria també amb el trasllat d’algunes activitats i serveis municipals al nou equipament. A més, les setze associacions i entitats del barri també tindrien el seu lloc, tot i que estaria obert a tot Vilafranca.
Però, sense dubte, un dels grans avantatges de la tria seria la possibilitat de construir un aparcament d’un centenar de places sota del centre cívic, que permetria connectar-lo per l’interior amb l’aparcament de la plaça Pau Casals. La construcció d’aquest aparcament, amb unes places que podrien ser de rotació, estaria al mateix temps estretament lligada a la remodelació de la plaça del Doctor Bonet, de manera que, amb el projecte de construcció del primer centre cívic de Vilafranca, es matarien tres pardals d’un tret obtenint un equipament municipal, un altre pàrquing a la zona i rehabilitant la plaça que l’acolliria.
De moment, l’estudi amb la proposta ja s’ha donat a conèixer a l’Associació de Veïns, que l’ha rebut de bon grat, i també als partits, que en principi han acceptat la idea com a vàlida, tret d’ERC que es continua mostrant reticent, ja que sempre ha defensat el Mercat de la Pelegrina com a millor opció.
Segons va explicar el regidor d’Urbanisme, Aureli Ruiz, cal desestimar l’opció del mercat perquè la construcció d’un centre cívic implicaria un cost superior als 3 milions d’euros amb què l’Ajuntament té pressupostat l’edifici. Al mateix temps, aquesta via representaria deixar el barri sense mercat, fet que obligaria a construir-ne un altre per reallotjar els paradistes.
D’altra banda, una de les opcions que, durant un temps, havia agafat cos per acollir el centre cívic, l’actual parc de bombers de Vilafranca, queda ja absolutament descartada, atès que el cos no es compromet a abandonar les instal·lacions actuals entre el carrer de l’Espirall i l’avinguda de la Pelegrina per ocupar el solar del barri de la Girada, abans de l’any 2015. Aquesta data és del tot inacceptable per l’Ajuntament, ja que els terminis de compliment de la Llei de Barris obliguen a realitzar les actuacions abans de final del 2013, de manera que el desallotjament s’hauria de produir l’any que ve.
Davant d’aquesta situació, que entorpeix el procés cap a la construcció d’un centre cívic, l’equip de govern ha hagut de buscar una alternativa que s’ajusti a les circumstàncies, demandes i les necessitats de Vilafranca.
D’altra banda, la revelació més esperada d’una de les incògnites que plana sobre el pàrquing de la plaça Pau Casals sembla que està més a prop. Segons el regidor d’Urbanisme, l’aparcament podria entrar en funcionament abans d’un mes, ja que des de divendres passat ja es disposa de les claus i queda pendent donar d’alta serveis com l’electricitat. La venda de places, per tant, ja es pot fer efectiva. En aquest sentit, Aureli Ruiz va confirmar que les possibilitats de venda real de places de pàrquing és de 47 i, sobretot, va deixar clar que l’aparcament de Pau Casals no disposarà en cap cas de places de rotació perquè, en el seu moment, no es va preveure aquesta possibilitat a l’hora de fer el projecte. Amb el pàrquing de doctor Bonet s’obre una possibilitat, segons Ruiz, d’esmenar l’error de previsió.

També et pot interessar

Comentaris