S’aprova l’ampliació del centre Ricard Fortuny de Vilafranca

17/09/2010 - 08:18h

El centre sociosanitari Ricard Fortuny de Vilafranca, ubicat al Molí d’en Rovira, s’ampliarà al llarg de l’any vinent.
Aquesta és una de les principals conclusions publicades en la memòria de l’any passat del Consorci Sociosanitari de Vilafranca que actualment gestiona tres centres de treball, dos a Vilafranca (el Ricard Fortuny i la Residència Sant Francesc) i un altre a Martorell, anomenat Centre de Dia Verge de Montserrat.

Millora en tots els sentits
Des del Consorci s’explica com el fet més destacable és la decisió unànime de la Junta de Govern del Consorci de Vilafranca d’aprovar la proposta d’ampliació de l’edifici Ricard Fortuny amb l’objectiu de poder ubicar-hi l’activitat social que actualment es duu a terme a la Residència de Sant Francesc. Segons expliquen, aquest canvi suposarà una millora de les instal·lacions i de la infraestructura, així com també del servei residencial.

Tal i com explica el gerent del Consorci Sociosanitari, Xavier Pujol, està previst que els treballs comencin cap a finals d’octubre i tinguin una durada d’uns 10 mesos. “Sobretot ens interessa que la part de residència estigui llesta abans de l’estiu perquè durant l’estiu estaran millor aquí que a la residència Sant Francesc”, afirma Pujol.

A més a més des de la gerència també es comenta que la idea de l’ampliació feia ja molt temps que s’estava madurant a causa, sobretot, “que amb la llei de la dependència es van ampliar les demandes d’aquest tipus d’assistència i nosaltres teníem llits buits privats”.

I és que amb aquesta ampliació hi ha diferents avantatges. Per una part l’activitat social de la residència de Sant Francesc es trasllada a una ubicació amb més qualitat assistencial ja que estarà tot adaptat, hi haurà habitacions individuals i tota la planta tindrà aire condicionat, entre d’altres elements.

Més places
Per altra banda, Vilafranca guanyarà unes 12 o 13 places d’aquest tipus ja que es traslladaran les 62 persones que actualment estan a la residència de Sant Francesc i, a més, es faran més places arribant a les 74 o 75.
1,8 milions d’inversió

Pel que fa a l’ampliació urbanística pròpiament dita, cal destacar que tot l’edifici tindrà quatre plantes (ara només en té quatre la meitat de l’edifici) i també es farà una planta baixa pel centre de dia i s’ampliarà un primer pis per la unitat d’atenció en el final de la vida amb sis habitacions individuals amb llit per acompanyant i una sortida i saleta independent per a cada habitació. A més a més, un cop acabats els treballs més importants, es millorarà també l’entrada del centre.

D’aquesta manera l’ampliació millorarà l’atenció social de tot Vilafranca però aprofitaran també per millorar el servei del mateix centre Ricard Fortuny. En total s’ampliaran 1.350m2 i la inversió ha estat d’1,8 milions d’euros.

Segons explica el gerent, intentaran que les obres afectin el mínim els pacients del Ricard Fortuny i ja estan fent algun canvi de malalts a altres zones i també mantenen una unitat buida per poder anar movent la gent que sigui necessària.

El doble d’ingressos
Per altra banda, la memòria del Consorci fa palès també dos fets destacables en l’activitat sociosanitària: per una banda s’ha doblat, per segon any consecutiu, el nombre d’ingressos i altes a la unitat de llarga estada. L’any 2008 hi va haver 188 ingressos i l’any passat 383. Pel que fa a les altes de llarga estada, l’any 2008 n’hi va haver 194 i l’any passat 412.

A més s’ha posat en marxa la línia assistencial d’atenció al final de la vida que, a més de les cures pal·liatives oncològiques que ja es feien a la nostra comarca, ha volgut ampliar aquest servei a altres grups de malalts crònics que afronten el final de la vida.
La memòria també apunta que l’activitat ambulatòria de consulta externa i de l’Hospital de Dia s’ha incrementat. El 99% dels pacients atesos a l’Hospital de Dia van ser donats d’alta al seu propi entorn. Pel que fa als nous serveis, l’any passat van iniciar l’activitat d’atenció al final de la vida amb cures pal·liatives en l’àmbit de la unitat d’estada mitjana polivalent.

També et pot interessar

Comentaris