El govern de Vilafranca tanca el 2009 amb un superàvit de mig milió d’euros

Avatar
28/04/2010 - 16:55h

Durant el ple de dimarts el govern va donar compte de la liquidació del pressupost de l’any passat i van presentar un superàvit de poc més de mig milió d’euros. El regidor d’Hisenda, Aureli Ruiz, va justificar aquest romanent en la gran austeritat del govern i va afirmar que aquesta quantitat es destinaria bàsicament a acció social. Tots els grups es van mostrar més o menys d’acord en el tancament de l’any menys el PSC. La regidora Maria Batet (exregidora d’Hisenda) es va indignar de manera especial i va acusar CiU de diferents coses.
“Política de calaix”
La primera va ser d’“estalviar per estalviar” i va afirmar que era “una indecència que el 25% de la inversió que preveieu fer s’hagi quedat sense executar. És una falta d’eficàcia i de rigor. Sempre dieu que nosaltres vam preveure una venda de terrenys que no es va executar, però li asseguro que les nostres previsions tenien garanties”. Batet va dir que el govern tenia una “política de calaix ja que, si no està al calaix, no existeix, i conservadora, amb la qual cosa ens estan hipotecant el futur”.

Aureli Ruiz va contestar dient que estava clar que els models de gestió de PSC i CiU eren diferents i que pel govern “pressupostar sense tenir els diners al calaix és endeutament”. Ruiz també va voler deixar clar que s’havien trobat amb despeses de subvencions que no hi eren i que tot això “paralitza el que podem o no podem fer. És diner públic i no podem jugar-hi”.

Batet va respondre afirmant que el model de CiU era més “de política domèstica que d’ajuntament” i a això l’alcalde, Pere Regull, sí va voler respondre amb un contundent: “no gastem el que no hi ha al calaix perquè no hi ha res perquè vostès ja s’ho van gastar. Tenim 5,7 milions d’euros que es van gastar pensant que vendrien terrenys i no en van vendre ni un. Seria una inconsciència que ara féssim el mateix. El que estem fent és recollir la disbauxa que vostès van crear”.

Maria Batet es va indignar encara més en sentir la paraula ‘disbauxa’ i ella va dir que el que havia fet el PSC era ser ‘agosarats’ però que Vilafranca té ara equipaments gràcies a les seves polítiques valentes. Finalment, i vist que no es posaven d’acord i que l’ambient es caldejava, l’alcalde va donar per acabat el debat.

Modificació de crèdit
Tot i així, la part econòmica no es va acabar aquí ja que, poc després, el govern va portar una modificació de pressupost de poc més de quatre milions d’euros.
Aureli Ruiz va confessar que era una quantitat que “espanta” però va apuntar que calia tenir en compte que més de la meitat ja se n’anava per finançar la nova aula a l’Espiga que s’havia aprovat en un punt anterior i per crear una partida per la permuta dels terrenys per la construcció del nou tanatori.

Del mig milió de superàvit en aquesta modificació van demanar gastar-se’n uns 300.000 en “punts bàsics com ara el pla estratègic, convenis amb entitats, jornades vitivinícoles, aportacions perquè Penedès TV pugui continuar emetent, etc”.
Tant ERC com ICV van anunciar la seva abstenció perquè veien bé algunes partides però no en tenien clares d’altres. En el mateix sentit es va expressar el regidor del PP, Josep Ramon, tot i que va votar a favor perquè considerava que les dues partides de l’Espiga i del tanatori eren imprescindibles. El regidor de la CUP, Xavier Navarro, va alertar que ells volien votar en contra però que ho farien a favor pel compromís que tenien amb l’Espiga.

El PSC també va anunciar la seva abstenció però va acusar el govern de nou d’actuar “sense rigor ni previsió”. Finalment, la modificació es va aprovar amb els vots a favor de CiU, PP i CUP i les abstencions de PSC, ERC i ICV.

També et pot interessar

Comentaris