La CUP vol que l’Estat pagui l’IBI pel pas de l’autopista AP-7

23/04/2010 - 08:33h

La Candidatura d’Unitat Popular presentarà a la sessió del ple ordinari de dimarts tres mocions. Una d’aquestes l’han volgut explicar perquè, tal i com va dir un dels seus membres, Xavi Navarro, “en cas d’aprovar-se podria representar una font d’ingressos important per a l’Ajuntament”. La moció sol·licitarà la compensació al Ministeri d’Economia i Hisenda les quotes de l’Impost Sobre Béns Immobles (IBI) pel pas de l’autopista AP-7 pel terme municipal de Vilafranca i l’actual ampliació.
L’altre regidor de la CUP, Llorenç Casanova, que defensarà la moció, ha explicat que investigant es van trobar una llei del 1972, en ple règim franquista, segons la qual les empreses gestores de les autopistes estan exemptes del pagament de l’IBI en un 95%, és a dir que només paguen un 5%, llei que encara és vigent i que cap govern ha modificat.
Casanova va posar en antecedents dient que, el 1990, l’Estat va establir una nova llei d’hisendes locals on s’incorpora l’IBI però mantenint que les empreses que, abans d’aquest any, se’ls havia concedit l’explotació d’autopistes continuessin exemptes de pagar l’impost, entre elles ACESA, que actualment gestiona l’AP-7 i que afecta Vilafranca.
L’any 2000, alguns municipis reclamen la part de l’IBI corresponent però el Tribunal de Justicia de Madrid dóna la raó a ACESA emparant-se amb la llei. És a partir del 2006 que s’obre una nova via judicial a través de la qual diferents municipis reclamen, aquesta vegada a l’Estat, la responsabilitat que li pertoca per crear aquesta llei que perjudica els ajuntaments, alguns dels quals comencen a tenir sentències favorables. Recentment, la Diputació de Barcelona, a través de la via judicial, aconsegueix que 30 municipis de la província, inclòs el de Vilafranca, tinguin dret a demanar l’IBI corresponent als exercicis del 2004 al 2007. La sentència favorable podria representar un ingrés de 5 MEUR dels quals a Vilafranca li pertocarien uns 30.000 euros anuals.
És per tot això que la CUP demanarà al ple que es cobri l’IBI del 2007 al 2010 incorporant també l’ocupació del sòl que significarà la instal·lació de sistema tancat de peatges. Per Casanova, “és injust que els ciutadans de carrer paguin l’IBI cada any i ACESA, empresa que explota l’autopista, no pagui aquest impost, sota una llei elaborada en època franquista. No entenem aquests privilegis”.
Pels membres de la CUP, ara és el moment de fer pressió des de tots els municipis per on passa l’autopista, ja sigui a través de contenciosos-administratius conjunts o via Diputació perquè la llei acabi derogant-se.
La CUP també ha explicat que l’Ajuntament de Vilafranca s’ha vist seriosament perjudicat econòmicament després de l’expropiació dels terrenys de l’enllaç sud del peatge, propietat de l’Ajuntament. Segons ells, Foment ha valorat els terrenys com a sòl rural i no pas com a sòl urbà tal i com marca el POUM. Aquest fet ha representat deixar d’ingressar uns 150.000 euros.
La prova del VIH
En una altra moció, es demanarà que l’Ajuntament iniciï els contactes amb Salut perquè la prova ràpida de detecció del VIH es pugui fer a les farmàcies de la vila per tal d’augmentar la qualitat de vida de les persones contagiades i que, de passada, s’aprofiti per demanar informació per saber si és possible que es puguin fer proves ràpides de detecció de la sífilis i l’hepatitis B i C, malalties de transmissió sexual que també s’estan estenent.

També et pot interessar

Comentaris