La llei de Barris de l’Espirall, molt més que un rentat de cara

alt
Avatar
12/03/2010 - 10:39h

La Generalitat va convocar la llei de barris no tan sols per qüestions urbanístiques o d’habitatge sinó que, per tal d’afavorir una intervenció integral transversal, la llei requereix que els projectes beneficiaris incloguin també actuacions en un nombre determinat d’àmbits, com ara la supressió de barreres arquitectòniques, programes de millora social dels barris, millores ambientals i també programes de millora de la convivència, de la integració i foment de l’ocupació al barri. La llei de barris de l’Espirall, doncs, inclou tot això i més.


Millora transversal
Així, per exemple, s’han posat en marxa plans d’ocupació a l’Espirall on 11 persones en situacions d’atur han estat contractades durant sis mesos per a la realització d’obres i serveis d’interès general i social. En aquests plans d’ocupació es prioritzen primer les persones del barri que estiguin a l’atur.
A més a més la llei de barris també ha plantejat un pla de dinamització per donar un nou impuls al comerç de l’Espirall. Així entre integració, convivència, ocupació i comerç el pla es converteix en una feina transversal per tal de millorar el barri en tots els aspectes, no només els que fa referència als equipaments.

Temps fins el 2013
La llei de barris de l’Espirall no és tan sols un rentat de cara en temes d’infraestructures sinó que la intervenció és integral en tots els aspectes. Cal destacar que tots els projectes de la llei de barris haurien d’estar acabats al 2011, però la Generalitat permet una pròrroga de dos anys. Tot i així l’Ajuntament de Vilafranca enguany s’ha endeutat per tal de poder fer front als compromisos de la llei de barris i intentar no demanar una pròrroga.

El Centre Cívic, al Mercat
Un dels temes més comentats és què se’n farà amb el Mercat de la Pelegrina. La regidora del Pla de Barris, Maria Dolors Rius, explica que el trasllat del Mercat no és una actuació inclosa dins la llei de barris, però sí dins el Projecte d’Intervenció Integral del barri. Rius ho explica així: “els paradistes han vist tres o quatre projectes de reforma del mercat que no eren viables ni econòmicament ni comercialment. Com ens vam trobar que no hi havia el conveni amb els Bombers, vam demanar a la Generalitat que ens aprovés que el Centre Cívic anés al Mercat de la Pelegrina i el Mercat a l’actual Parc de Bombers. I així serà. Mentre els Bombers no marxin, però, haurem de situar provisionalment les parades del mercat en algun altre lloc per poder construir ja el Centre Cívic. Però això va per llarg.”.

“El PSC va vendre fum”
En aquest sentit l’Ajuntament ha encarregat un estudi a la Diputació per saber què hi ha d’anar al Centre Cívic de manera que sigui econòmicament i mediambientalment sostenible. Aquest estudi tardarà uns tres mesos i, per altra banda i en paral·lel, la diputació també està fent un estudi per saber on hauria d’anar la biblioteca comarcal.
“Estan estudiant si pot anar en el mateix edifici del mercat, però és gairebé segur que sigui incompatible perquè la biblioteca necessita 3.000m2 i al Mercat no hi ha prou espai. El PSC va prometre que la biblioteca aniria allà, però va vendre fum perquè no és una proposta realista. Fins i tot la Generalitat ha dit que els dos edificis són difícils de compaginar”, afirma la regidora.
Pel que fa a les obres, ara començarà -o en alguns casos ja ha començat- tot allò pressupostat l’any 2009 com ara la urbanització de la plaça Pau Casals; el projecte del c/Espirall n.58; la renovació del 100% de la xarxa d’abastament d’aigua i les millores a la plaça Fèlix Mestre.
Pel que fa als projectes inclosos en el pressupost del 2010 (i que no seran immediats perquè primer es necessitava aprovar el pressupost) estan, entre d’altres: la segona fase de l’Espirall n.58; l’adequació de l’espai entre blocs d’ADIGSA i la millora de l’enllumenat; soterrament del telèfon a l’avinguda Pelegrina i també l’arranjament de les voreres de la zona; soterrament de les línies aèries; cobertura de la pista del Pau Boada, millores dels carrers comercials i rehabilitació de façanes.

Crítica amb la plataforma
Dolors Rius ha fet referència també a la creació de la plataforma Junts per l’Espirall, que el dia de la seva presentació va apuntar que no tenien informació del que s’estava fent per la llei de barris i que creien que estava tot aturat.
“Em sap greu que diguin que no els informem quan fem comissions cada mes. No està aturat i això és irrebatible. Aquesta és una de les plataformes dirigides pel PSC que volen dividir i no sumar. Estic disposada a escoltar a tothom, però seria millor vincular-ho a través de l’associació de veïns”, afirma Rius.

Dels municipis amb més participació ciutadana
Segons ha explicat Dolors Rius, la Generalitat considera que Vilafranca és un dels municipis amb llei de barris on la participació ciutadana és més alta. La regidora i els tècnics es reuneixen cada mes amb les dues comissions veïnals per debatre opinions i posar en comú idees. “Hi ha projectes que s’han dibuixat tres vegades per tal d’incorporar les demandes veïnals. Això comporta que el projecte vagi més lent, però creiem que és necessari”, afirma.

 

L’ajuntament vol que tot vagi més ràpid
El cap de serveis de l’oficina de barris, Josep Anton Cuscó, explica que és molt important que aquest govern vulgui que tots els projectes els facin els tècnics municipals. “És més lent, però també més barat”, afirma. La regidora afegeix que l’Ajuntament també vol que tot vagi més ràpid però que “compaginar la il·lusió amb la lentitud de l’administració, no sempre és possible. També s’ha endarrerit perquè quan vam entrar no hi havia cap projecte al calaix”.

Obres a la plaça Fèlix Mestre

 

També et pot interessar

Comentaris