Vilafranca aprova el pressupost sense cap vot en contra

04/03/2010 - 10:35h

El govern de Vilafranca va aprovar dimarts al vespre el pressupost per aquest 2010. Es tracta d’un pressupost general consolidat de poc més de 51 milions d’euros, dels quals 43 milions d’euros van a parar a l’entitat. CiU va aprovar el pressupost amb els vots a favor dels seus vuit regidors ja que tots els grups de l’oposició es van abstenir per diferents motius.
Menys ingressos
El regidor d’Hisenda, Aureli Ruiz, va fer una explicació del pressupost que presentaven, deixant clar que les aportacions de l’Estat han baixat aproximadament un milió d’euros i que havien intentat ser el màxim de realistes amb l’ajustament dels ingressos, sense incloure la venda de terrenys per pagar inversions.
Pel que fa a les despeses, el govern també ha estat d’allò més auster, ha retallat en despesa corrent i ha posat més recursos a tot el que fa referència a acció social, rehabilitació d’habitatges i foment de l’ocupació. A més a més, pràcticament congelen la plantilla i també han d’ajudar alguns serveis que han disminuït molt els seus ingressos com ara el Patronat de Comerç.

Cap gran inversió
El regidor també va voler explicar que per enguany no s’han programat grans inversions perquè prefereixen acabar el que estava compromès com ara els tres milions d’euros per la Llei de Barris de l’Espirall i també hi ha moltes partides de manteniment, a més de mig milió d’euros de participació ciutadana.
Tots els grups de l’oposició van destacar el debat i diàleg que s’havia produït per poder tirar endavant els pressupostos, tot i que tots es van abstenir.

Motiu de les abstencions
El regidor d’ICV, Bernat Villarroya, va celebrar l’aprovació del pressupost però va afirmar que les mesures anticrisi s’haurien d’haver aprovat fa un any i mig i, a més, va lamentar que el govern “no vulgui fer el projecte d’una residència per a la gent gran a l’INCAVI”.
El regidor d’ERC, Pep Quelart, va confessar que el diàleg hi havia estat i que s’havia arribat al consens en els eixos principals però també va “advertir” al govern que molts dels compromisos a què CiU havia arribat amb ERC no s’estaven complint.
Des del PP, Josep Ramon Sogas va remarcar que s’havien posat d’acord que hi havia necessitats immediates però que tenien algunes discrepàncies amb el govern com ara l’aportació que es feia al Museu i que es doni mig milió d’euros de participació ciutadana. “Que ho decideixin 40 persones no és representatiu de la vila. La decisió final hauria de ser de més gent i potser acaben decidint sis persones, com va passar l’any passat”.
Per part de la CUP, el regidor Xavi Navarro,va apuntar que tots tenien clar que havien d’arribar a un acord i va celebrar que el govern “s’oblidés de grans inversions i parlés dels problemes que té la ciutadania”.
Tot i valorar positivament el diàleg, Navarro va voler deixar palès el greu problema de finançament que tenen els ajuntaments i va plantejar una sèrie de dubtes que els suposava la proposta de pressupost presentada pel govern. “Hi ha aspectes que s’han inclòs que creiem que només són intencions, volem més participació ciutadana i la reducció dels sous dels regidors”, va apuntar Navarro.
El cap del PSC, Francisco Romero, va apuntar que les solucions segurament arriben tard però va voler deixar palès que “el PSC, al desembre, encara no teníem una proposta de pressupost”.
Romero va valorar també de manera positiva les reunions que s’havien dut a terme per acordar el pressupost, però va lamentar que l’any passat el PSC “no tingués la mà estesa del principal grup de l’oposició” i també va apuntar que “el pressupost és més que 4 o 5 reunions. Cal apostar per un model de ciutat i el govern això no ho fa. La crisi no té res a veure amb presentar quins projectes creieu que són bons per Vilafranca. Hi ha oportunitats que estem deixant passar però les mesures anticrisi no poden esperar més i per això facilitem l’aprovació dels pressupostos”.
Seguidament es va aprovar el pla econòmic que serveix per garantir a la Generalitat que es pagarà l’endeutament. El pla es va aprovar amb tots els vots a favor menys ICV i el PSC, que es van abstenir. ICV ho va fer perquè el pla (que és a tres anys vista) no contempla la residència de l’INCAVI i el PSC perquè creu que hi ha també altres inversions que no es contemplen.

També et pot interessar

Comentaris