Mor Lluís Maria Udina Castell, que va dedicar tota la vida a Vilafranca

alt
11/02/2010 - 12:11h

El vilafranquí Lluís Maria Udina Castell va morir fa uns dies víctima d’una malaltia. Udina havia dedicat tota la seva vida a Vilafranca, col·laborant en multitud d’entitats i iniciatives socials i escrivint nombrosos llibres que feien palesa la gran estimació que tenia per la vila que l’havia vist néixer feia 72 anys.
Regidor i membre del Cos de Portants
Udina va ser regidor de l’Ajuntament de Vilafranca des del cinc de febrer del 1967 fins al tres de febrer de 1974 (en temps dels alcaldes Lluís Melo i Lluís Pallerola). Quan governava Melo, Udina va ser regidor delegat de ‘Prensa y radio’ i, en temps de Pallerola, va ser present a la comissió de l’Arxiu Fotogràfic Municipal i també era el representant de l’Ajuntament a la junta de l’Escola Delta.  Per altra banda, portava més de 40 anys al Cos de Portants del Sant Crist.

34 anys a la Creu Roja
Udina va estar també 34 anys vinculat com a voluntari a la Creu Roja, on va començar el 14 de gener del 1975 com a secretari de la Junta Directiva. L’1 de maig de 1990 va ser nomenat vicepresident de la Junta i des del 21 de juny de 1999 era assessor del president de Creu Roja a l’Alt Penedès, Jaume Munné.

42 anys al Museu
Lluís Maria Udina també va dedicar part de la seva vida al Museu de Vilafranca, on va ser present durant 42 anys.Va entrar al 1967 a la Comissió Mixta de l’Arxiu Fotogràfic i l’any 1974 va ser nomenat membre del Patronat del Museu, on va ser fins l’any 1995, any en què va passar a ser nomenat membre de la junta directiva, un càrrec que va ocupar fins al desembre de 2008.

Postals i llibres
La seva passió per Vilafranca també va passar per tenir una gran col·lecció de postals de la vila i per haver escrit sis llibres sobre aspectes relacionats amb el municipi o amb el Penedès.
El primer d’ells l’any 1992, titulat Entre el cel i la terra: Foix: en el centenari del rectoricidi.
El segon, de l’any 1994, és el titulat La caserna de Vilafranca, que va anar seguit de Vilafranca i la rambla a la dècada dels anys 50, l’any 1997, o Un segle i mig del Casino de Vilafranca: apunts històrics, 1853-2003, escrit el 2003. El cinquè, que va escriure el 2006, porta per títol Notes sobre el Centenari de la Unió Vinícola del Penedès (UVIPE). L’últim, escrit el 2008, porta per títol La Creu Roja a l’Alt Penedès. Els nostres primers cent anys. A més a més de totes aquestes activitats, Udina també va col·laborar en el setmanari Tothom, La voz del Penedès i a la revista d’El Pilar de 8.

També et pot interessar

Comentaris