Una fira promourà l’optimització de l’oferta d’aprenentatge a Vilafranca

01/12/2009 - 17:07h

“La formació és una bona inversió”. Ho apuntava aquesta setmana el responsable d’Educaweb i de l’institut Dep, Enric Renau a propòsit de la presentació de la fira “Aprendre a Vilafranca”, que es du a terme des d’ahir i fins demà a Cal Figarot. L’alcalde, Pere Regull, hi afegia que “no només és una bona inversió, sinó que és la millor” tenint en compte el context de crisi econòmica actual.
La fira neix amb la intenció de ser un aparador de l’oferta formativa a Vilafranca, una oferta que és extensa i diversificada. Més d’un centenar d’establiments ofereixen actualment formació i una representació, trenta, tindran el seu expositor en el recinte habilitat a la nau de Cal Figarot, dividit en àmbits: formació, ensenyament secundari, idiomes, entitats culturals, arts plàstiques, música, bellesa, esports, dansa, salut i oci i lleure. Totes aquestes empreses donaran a conèixer la seva activitat i oferta posant a l’abast dels ciutadans les oportunitats i eines per millorar les seves capacitats. Motivar els majors de 16 anys a iniciar o reprendre els processos formatius i de qualificació professional és una altra de les finalitats del certamen.

El recinte està dividit en quatre àmbits: un d’orientació professional individual; un espai d’ordinadors amb l’eina d’orientació IPSUM a l’abast; un de presentacions de centres educatius, i un espai de presentacions.
A banda de l’espai per als expositors també es desenvoluparan activitats paral·leles amb el Consell Comarcal i Vinseum com a escenaris. Així, dijous a dos quarts d’onze del matí al Consell Comarcal es durà a terme la conferència inaugural, “Aprenentatge al llarg de la vida”, a càrrec de la secretària general de l’Associació de Ciutats Educadores, Pilar Figueras. A les dotze del migdia, una taula rodona amb diferents representants del sector del vi i les empreses relacionades debatran sobre la formació professionalitzadora i el món del vi. A les quatre de la tarda a Vinseum, es posaran en comú les experiències i els projectes d’aprenentatge a Catalunya i el País Basc, amb la participació del director d’Aprendizaje Permanente del govern basc, José Luis Elorza, i la responsable de la Unitat d’Educació Permanent de la Generalitat, Àngels Almendros.
Divendres  a dos quarts d’onze del matí al CCAP el director general de la Fundació CIREM, Oriol Homs, parlarà sobre les ocupacions que generaran més llocs de treball en el futur i els aprenentatges que faran falta per donar resposta a aquestes noves ocupacions.
A les dotze del migdia hi ha prevista també a l’ens comarcal una taula rodona amb diversos professionals dels àmbits de la formació professional, l’ocupacional i la continua, que debatran sobre la formació professional, el territori i les empreses.
Ja a la tarda a les quatre a Cal Figarot, el director de l’Institut Català de les Qualificacions Professionals, Francesc Ranchal, oferirà la conferència sobre l’acreditació de competències.
Diagnòstic
A les cinc de la tarda es durà a terme la presentació dels estudis realitzats sobre la realitat formativa de Vilafranca, a càrrec de Ferran Cuyàs i Sílvia Amblas, del Dep. Tots dos donaran el diagnòstic sobre les necessitats de les empreses amb l’objectiu de conèixer en quins aspectes cal incidir en el futur per adaptar l’oferta formativa a la demanda laboral a la comarca.
Finalment, dissabte a dos quarts d’onze del matí a Vinseum s’ha programat la conferència adreçada a famílies i joves sobre com i quins estudis escollir després de la formació obligatòria i postobligatòria, a càrrec de la directora d’Educaweb, Montse Oliveras.
Els actes paral·lels es tancaran amb una altra conferència, aquest cop adreçada a la gent gran. El president del Consell Sènior de Premià de Mar i de la Xarxa Europea Eurosenior, Josep Aracil donarà a conèixer l’experiència d’una entitat creada i gestionada per gent gran. Serà a les dotze del migdia a Vinseum.
La fira també servirà de marc per a la cloenda del projecte que s’ha dut a terme durant tot l’any, una iniciativa que “pretén promoure la cultura de l’aprenentatge durant tota la vida”, segons va explicar el tècnic de Foment de l’Ocupació, Fernando León. El projecte s’ha dividit en quatre grups i en acabar l’any haurà implicat una cinquantena de persones.
Al final de la presentació de la fira, l’alcalde de Vilafranca va apuntar que tant el projecte com el certamen han de servir per fer un primer pas cap a la creació d’una “finestreta única”, un espai físic on els usuaris puguin acudir per conèixer de primera mà l’oferta formativa existent i les necessitats de contractació a la comarca.
El certamen també emmarcarà la presentació dijous a les cinc de la tarda al recinte firal del portal “Aprendre a Vilafranca” per tal que els usuaris puguin conèixer de manera virtual totes les oportunitats d’aprenentatge que tenen al seu abast. A més, també es posarà a disposició dels visitants una eina per a l’autodiagnosi, de nom IPSUM, amb l’objectiu d’ajudar a iniciar o a reconduir l’itinerari formatiu personal de cadascú.

També et pot interessar

Comentaris