Inaugurat el nou laboratori Intermunicipal de la Mancomunitat

11/11/2009 - 16:07h

Dimarts al migdia es va inaugurar el nou laboratori de la Mancomunitat Penedès-Garraf. L’acte va comptar amb la presència de la presidenta delegada de l’Àrea de Salut Pública i Consum de la Diputació de Barcelona, Dolores Gómez; el gerent de la Mancomunitat, Frederic Ràfols; el president del CCAP, Jordi Girona, i l’alcalde de Vilafranca, Pere Regull. En el discurs d’inauguració, Girona va valorar la tasca que es feia al laboratori; Gómez va destacar la llei de la Salut Pública de Catalunya que, segons va explicar, estableix un treball coordinat entre el món local i la Generalitat i l’alcalde Regull va manifestar que se sentia orgullós d’acollir un servei com aquest laboratori perquè “les inversions fetes per l’administració pública com aquestes han de servir de molt. Amb aquest laboratori ens posem al dia i fem el país modern”.
La construcció del nou laboratori respon a la necessitat de poder disposar de més espais, tant per al personal de laboratori com per al magatzem i recepció de mostres, a més de la necessitat d’obtenir en un futur l’acreditació UNE-EN-ISO 17025, norma que requereix inversions en espai i instrumentació. Les obres de construcció del nou laboratori es van iniciar el mes de maig de 2008 i van finalitzar el mes de juny passat.  El pressupost total de construcció i equipament del nou laboratori ha estat de 778.350 euros, dels quals la Diputació de Barcelona ha aportat 335.000 euros.

El laboratori ocupa una superfície construïda total de 560m2, està dividit en dues plantes i està ubicat al recinte de la EDAR de Vilafranca, a la carretera N-340, km 1208,5 de Vilafranca.  El laboratori té sis àrees destacades. La primera és la de recepció de mostres, que està a l’entrada del recinte. La segona és la d’aigües residuals i aigües potables, que és on es fa l’anàlisi fisicoquímic i de metalls de les mostres d’aigües de consum i residuals.
La tercera àrea és la d’anàlisi clínica, que és on es fan les anàlisis clíniques de seguiment dels usuaris dels tractaments de deshabituació de drogodependències del CAS. L’àrea de microbiologia és on es fan les anàlisis microbiològiques d’aigües de consum i de piscines, així com les anàlisis necessàries per a la tasca de control de la seguretat alimentària.

En el cas de l’àrea de Cromotografia de Gasos es fan les anàlisis de pesticides, herbicidies i trihalometans continguts a les aigües de consum. Finalemnt, a l’àrea de seguretat alimentària muncicipal és on es fan les inspeccions de vigilància i control dels establiments de restauració col·lectiva social i altres actuacions de competència municipal que es deriven de la llei de protecció de la salut.

Dades any 2008
El laboratori dóna servei als 33 ajuntaments de l’Alt Penedès i el Garraf, a empreses privades de les dues comarques que sol·liciten els seus serveis d’anàlisi així com a ajuntament i empreses de determinats municipis de la comarca de l’Anoia.
L’any 2008 el laboratori va realitzar 2.162 analítiques d’aigües potables i residuals, 1.378 analítiques de microbiologia i 172 inspeccions de salut pública.

També et pot interessar

Comentaris