ICV de Vilafranca aposta per racionalitzar al màxim la despesa municipal

20/10/2009 - 16:53h

L’agrupació local d’ICV ha presentat aquesta setmana diverses propostes relatives a la política fiscal i pressupostària de Vilafranca per a l’any vinent.El regidor Bernat Villarroya va apuntar com l’Ajuntament està patint una reducció d’ingressos mentre que la despesa ordinària es manté o fins i tot creix davant les noves necessitats de la ciutadania. Alhora, el poder adquisitiu de les famílies no augmenta sinó que es congela per la crisi, per tant, hi ha un cert consens polític per intentar no augmentar la recaptació. “Tot i així hem de mantenir els serveis essencials i ajustar a la baixa les partides no imprescindibles. S’ha de racionalitzar la despesa”, va afirmar Villarroya.
I quines són les partides que, per al regidor d’ICV, no són imprescindibles? Doncs, per exemple, “reduir hores extres, dietes, locomoció, material d’oficina, publicitat, regals, premis i reduir també l’encàrrec d’estudis tècnics a empreses de fora”.
Villarroya també considera essencial reduir les subvencions que es donen al sector privat; o estudiar recol·locar temporalment el personal fix que no té un gran volum de feina en aquests moments a àrees amb més treball a causa de la situació social.
El regidor també va manifestar la necessitat de dur a terme una auditoria energètica del municipi “per aprofitar més, per exemple, l’enllumenat públic”. Val a dir que la quantitat pressupostada inicialment l’any 2009 per a enllumenat públic a Vilafranca és de 500.000 €, que pugen fins a 816.708 € afegint els edificis municipals (però encara sense comptar patronats i organismes).

Fiscalitat verda
D’altra banda, la portaveu d’ICV, Aida Girona, ha exposat diverses mesures socials i de fiscalitat verda. Es planteja que s’estableixin bonificacions per a les persones que es troben en situació d’atur en tots els preus públics i taxes per a l’ús de les instal·lacions esportives i culturals.
També plantegen que les bonificacions que s’estudia implantar a l’IAE per increment de la plantilla de treballadors fixes siguin progressives en funció del percentatge d’increment sobre el total de treballadors fixos de la plantilla; o que, en relació a l’Impost de Béns Immobles (IBI), es faci un reglament per poder determinar quan un pis està buit, fent possible un quota major en aquests casos.
Pel que fa a les mesures de ‘fiscalitat verda’, Aida Girona ha plantejat que “cal bonificar qui fa les coses ben fetes, qui estalvia aigua, qui recicla… i repercutir els costos a qui no fa aquest esforç”. Girona ha proposat que, per exemple, per a l’Impost de Vehicles, s’adoptin tarifes esglaonades en funció dels nivells d’emissió de CO2 que es produeixen.

També et pot interessar

Comentaris