Dimarts comença una campanya especial per a la recollida d’aliments

09/10/2009 - 09:26h

El Banc d’Aliments és una fundació benèfica privada, independent i sense ànim de lucre que té com a objectiu luitar contra la fam d’aquí, i evitar que els aliments consumibles però no comercialitzables siguin destruïts i fer-los arribar a les persones més necessitades del nostre entorn immediat. L’entitat realitza aquesta tasca des de fa més de 20 anys. Tota l’acció del Banc dels Aliments es basa en la gratuïtat dels aliments que reben i de la seva distribució justa a través de les entitats benèfiques que atenen els beneficiaris finals. Això es du a terme gràcies al treball d’un grup de 70 persones, la majoria voluntàries.

El primer Banc dels Aliments va néixer als EUA, a Phoenix (Arizona), el 1966, gràcies a una idea de John van Engel. L’any 1984 la idea va introduir-se a Europa amb el Banc dels Aliments de París i el 1987 es va crear a Barcelona la Fundació Benèfica Banc dels Aliments, que va ser el primer banc d’aliments creat a Espanya.
Actualment, existeixen a Espanya 52 bancs d’aliments agrupats en la Federació Espanyola (FESBAL). Aquesta federació és membre de la Federació Europea, que aplega 200 bancs ubicats en 17 països europeus. Darrerament s’ha posat en marxa la Federació Mundial, que comprèn tots els bancs d’aliments situats a diversos continents.Aquesta estructura en xarxa no treu l’autonomia amb què opera cada banc en la seva àrea local.

Recaptar el màxim

El Banc d’aliments de Barcelona realitza varies campanyes de recollida i precisament aquest dimarts en començarà una de molt especial, que finalitzarà dissabte i que vol potenciar la participació de tots els ciutadans i ciutadanes ara que més que mai es necessita la implicació de tothom.
La iniciativa cerca la implicació de la població, mitjançant una contribució en forma de recollida d’aliments arreu de Catalunya. La Campanya s’inspira en altres experiències similars realitzades arreu d’Europa, any rere any, en una data concreta. Enguany, es tractaria d’aprofitar les efemèrides dels dies 16 d’octubre, Dia Mundial de l’Alimentació, i 17 d’octubre, Dia Internacional de l’Eradicació de la Pobresa.
L’objectiu principal de la campanya és recaptar aliments des de qualsevol punt de Catalunya per tal de fer-los arribar a les persones més necessitades de casa nostra mitjançant la xarxa d’entitats receptores d’aliments.

On es pot fer la donació
Els supermercats i hipermercats col·laboradors a la Campanya, ofereixen també la possibilitat de realitzar la recollida d’aliments de forma virtual, es a dir, amb la compra de vals alimentaris per valor de 1,5 €, 3 € o 6€. (Els preus equivalen a: un esmorzar, un dinar o un àpat complert).Es necessita arròs, pasta, llegums seques, oli, en definitiva, aliments secs o de llarga durada com conserves. Són aliments d’alt valor nutritiu i que normalment els Bancs d’Aliments no reben de les empreses agroalimentàries ja que, atesa la seva llarga durada, no genera excedents.Des de molts punts a tot Catalunya. Pots trobar el teu Punt de Recollida d’Aliments o adquisició de vals alimentaris a la pàgina web www.bancdelsaliments.org.

Creix la demanda
Cada cop més catalans acudeixen als Bancs d’Aliments a la recerca de productes que ja no poden comprar als supermercats convencionals a causa de la crisi. Des del desembre de l’any passat els Bancs d’Aliments de Catalunya han detectat un augment del 40% de la demanda.
En els darrers mesos han vist com l’augment d’immigrants, els principals usuaris, s’estancava i han comprovat com el nombre de persones a l’atur i famílies amb els dos membres a l’atur augmenta com a conseqüència de la crisi.

També et pot interessar

Comentaris