El Bisbat demana contraprestacions econòmiques per signar el conveni d’us de la Capella de Sant Joan

28/08/2009 - 08:10h

 Amb les obres de rehabilitació i neteja de la façana, que es van fer l’any 1999, la capella de Sant Joan va millorar de manera ostensible la seva fesomia tant al seu interior com a l’exterior. Va ser la Diputació de Barcelona qui aleshores va encarregar al Servei de Patrimoni Arquitectònic Local el projecte de millora tot finançant el cent per cent de l’obra que va ascendir a seixanta milions de les antigues pessetes. Fruit d’aquella intervenció, el gener d’aquell any, el Bisbat de Barcelona, propietari de la capella, i l’Ajuntament de Vilafranca signaven un conveni de cessió d’ús de la capella per un període de deu anys i amb el qual s’establia, entre d’altres, que l’Ajuntament en faria la conservació i el manteniment, així com l’ús de l’edifici a través d’activitats culturals i que es permetria a la parròquia celebrar-hi una missa el 24 de juny, dia de la festivitrat de Sant Joan.

A finals de l’any passat, el Bisbat de Barcelona i la parròquia de Santa Maria van fer arribar una carta a l’Ajuntament vilafranquí per recordar que el conveni era a punt d’exhaurir-se. La parròquia va fer aquest pas perquè al conveni s’hi establia que si en cinc mesos d’antelació de la finalització del conveni el Bisbat no ho comunicava aquest s’entendria com a prorrogat.
De fet, ja hi havia hagut unes primeres converses amb l’anterior alcalde de Vilafranca, però amb el canvi de govern aquestes es van aturar. Ara, aquest conveni ha prescrit i, fins que no se’n signi un de nou, l’ús de la capella torna a mans de la parròquia de Vilafranca. No obstant això, el 3d8 ha pogut saber que un cop format el nou govern, l’actual alcalde, Pere Regull, i mossèn Jaume Berdoy, rector de Santa Maria, ja van mantenir uns primers contactes per renegociar i signar el nou conveni.
Aspectes a tractar
En aquest sentit, l’actual equip de govern ha expressat obertament les ganes de continuar fent ús de la Capella de Sant Joan però l’altra part implicada, el Bisbat i en el seu cas la parròquia de Vilafranca, a través del seu màxim representant, mossèn Jaume Berdoy, ha explicat a la nostra redacció que si bé la intenció és signar el nou conveni hi ha alguns aspectes que abans s’haurien de tractar. Un d’aquests, i potser el més important, seria alguna contraprestació econòmica. “Volem establir unes noves condicions d’ús i de remuneració en el nou contracte”, ha explicat Berdoy que ha afegit que “l’església per si sola no pot mantenir ni restaurar”.
Aquests dies l’estudi que ha posat de manifest que els campanars bessons i la façana principal de Santa Maria necessiten una restauració ha encès les llums d’alarma a la parròquia, i més quan aquest mateix estudi alerta que en un futur la major part de la teulada de la basílica haurà de ser també arranjada. Aquest és un dels punts que Berdoy ha apuntat assenyalant que si no arriben unes prestacions econòmiques directes la parròquia veuria amb bons ulls el compromís per part de l’Ajuntament al suport en d’altres edificis propietat de la parròquia.
Ara, aquest setembre hi haurà una reunió entre el delegat del patrimoni del Bisbat, mossèn Jaume Berdoy, rector de Santa Maria, el regidor de Cultura, Raimon Gusi, i el mateix alcalde, Pere Regull, per establir les bases del nou conveni i el període de durada d’aquest.
 

També et pot interessar

Comentaris