Els 800 metres de la riera de Llitrà afectats pel vessament de gas-oil es restauraran en els propers dies

Avatar
15/06/2009 - 14:06h

El vessament d’uns 20.000 litres de gas-oil de les instal•lacions de l’empresa “Express Oil, Distribuidora de Gasóleos, SL”, situada al punt quilomètric 1,5 de la carretera BP-2121 entre Vilafranca i Pacs del Penedès, va obligar dissabte cap a ¼ de 3 de la tarda el Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT) a activar la fase d’alerta del Plaseqcat (Pla d’Emergències Exterior del Sector Químic de Catalunya).

El succés va mobilitzar ràpidament dotacions de Bombers de la Generalitat, de la Policia Local i de Protecció Civil de Vilafranca, tècnics de l’Agència Catalana de l’Aigua i del Servei de Medi Ambient de l’Ajuntament de Vilafranca. El vessament va afectar tant la riera de les Canyes, afluent de la riera de Llitrà, com la mateixa riera de Llitrà en una extensió d’uns 800 metres. Tant l’empresa contractada per l’Agència Catalana de l’Aigua com la contractada per Express Oil es van posar d’immediat a fer tasques d’extracció del gas-oil mitjançant cubes i la col•locació de barreres absorbents al llarg de la llera de la riera. El fet que la riera té un recorregut força pla i hi transcorre poca aigua va facilitar que es vagi poder aturar el vessament relativament ràpid. La zona afectada arriba fins a l’encreuament amb el camí de la Bleda.

Des del mateix dissabte s’estan executant els treballs de buidatge i neteja de la riera i, un cop finalitzats, es començarà a treballar en la restauració de la llera. Així mateix, des de l’Agència Catalana de l’Aigua s’aniran fent controls de les aigües així com dels pous propers mitjançant l’extracció de mostres. En aquest sentit s’ha informat els propietaris de les parcel•les agrícoles amb pous propers a la zona.

També et pot interessar

Comentaris