Una història de superació fotografiada per Sergio Ros guanya un premi australià

23/01/2019 - 13:03h

Una foto del vilafranquí Sergio Ros ha guanyat el premi australià Mark Gunter Photographer amb la categoria orgull ciclista de superació.

Una fotografia del vilafranquí Sergio Ros ha guanyat el premi australià Mark Gunter Photographer en la categoria “Orgull ciclista”. La protagonista de la fotografia és Olga Pla, captada just en el moment que arriba a la meta de la cronoescalada del Repetxó. Darrere les seves pedalades, s’amaga una història de superació personal.

Resulta que en la primera edició, l’Olga, aficionada al ciclisme, va trobar-se la seva oncòloga de la Vall d’Hebron, la Judit Balmaña.

La metgessa, havia viscut el càncer de l’Olga, que li van diagnosticar l’any 2015 i de la qual ja està curada. A partir de la trobada a la cronoescalada, van establir una relació més personal que es va allargar fins a la següent edició, on l’Olga va decidir participar.

L’arribada de l’Olga és immortalitzada per la càmera del Sergio Ros, que quan va disparar no sabia la història que hi havia darrere, tot i que veient l’entusiasme dels espectadors, ja va intuir que el moment era important: “Vaig veure que animaven més, també en aquell moment no plovia i hi havia més gent animant”.

La història la va saber més endavant. Quan va penjar la fotografia al Facebook, va veure als comentaris i missatges de gent emocionada. Primer va pensar que estava bé la foto, i que “no n’hi havia per tant”. Llavors, el membre del Repetxó, Nico Ramírez li va explicar la història. Pel concurs, van relatar la fotografia i la seva profunditat en anglès, on en destaquen la seva càrrega emotiva:

“Aquesta imatge pot semblar simplement un munt de gent animant una dona mentre va amb bicicleta. Però va més enllà, la ciclista és l’Olga, a qui li van detectar un càncer de mama l’any 2015. Li van diagnosticar precoçment durant unes proves genètiques, i va poder superar la malaltia. Avui en dia, ha pogut tornar a fer esport i ha estat capaç d’afrontar el repte d’una contra rellotge. A més, la noia vestida de negre que es troba a peu dret a la banda esquerra, és la seva oncòloga, qui es mostra profundament commoguda i orgullosa”.

Arran de la història, des del repetxó ja han anunciat que estan organitzant “La Teta de la Cursa”, una marxa cicloturista solidària que vol recaptar fons per la lluita contra el càncer hereditari.

El concurs

Quan el Sergio Ros va llegir les bases del concurs de fotografia Mark Gunter li va cridar l’atenció pel seu vessant solidari. En veure la categoria d’orgull ciclista, ràpidament va pensar en la foto de l’Olga, ja que “és difícil trobar fotos amb història al darrere” i el seu relat encaixava a la perfecció.
L’enviament va ser a contra rellotge, ja que va començar a redactar el rerefons de la foto i demanar permís a l’Olga a les 9 del vespre, i el tancament era a les 12. Fins i tot, abans d’enviar la foto, la viuda de Mark Gunter, que és qui organitza el concurs, va enviar un missatge al Sergio perquè veia que feia hores que tenia l’enllaç obert i no feia el pas d’enviar-ho.


“És difícil trobar fotos amb història al darrere i el relat de l’Olga encaixava amb la categoria d’orgull ciclista”


Llavors, va fer la donació de 30 dòlars australians (que serien uns 16 euros) que es destinen a la lluita contra el càncer i va participar en el concurs. Com que ho va enviar a l’últim minut, al cap de tres dies va rebre la notícia: es trobava entre els deu finalistes. I més endavant, una encara millor: era el guanyador de la categoria “orgull ciclista”.
El jurat va elegir la foto per la seva força emocional i perquè notaven en les cares de tots els integrants de la foto un orgull radiant. A més, van destacar que, tot i que no es veia la cara de l’Olga, que es troba d’esquena, gairebé podien notar l’expressió radiant de la seva cara.
Al ser un concurs solidari, el gran premi és el reconeixement. I quin reconeixement. En el concurs havien participat més de 1.000 fotos procedents de 32 països. Tot i això, també ha rebut com a obsequi una subscripció prèmium a la web “cyclingtips” i una equipació ciclista.

Un concurs internacional

La fotografia ha estat presa al Penedès, però el premi a Orgull Ciclista de Superació l’ha rebut a Austràlia i ha estat triat per un jurat format per un holandès, Gouten Roosenboom, i dos britànics, Graham Watson i Russ Ellis.

Aquesta multiculturalitat evidencia el caràcter internacional del certamen, que a més de ser un gran aparador, també té dos propòsits importants: recaptar diners per la investigació de càncer i donar suport financer a una entitat, “Young cycling Assistance”, que es bolca amb els ciclistes més joves.

També et pot interessar

Comentaris