A petar fort!

FOTO: ASSOCIACIÓ FESTA Fil·LOXERA
26/08/2022 - 11:00h

Sant Sadurní enceta el 3 de setembre els actes de les Fires i Festes, amb un programa que inclou més d’una cinquantena d’activitats

La pandèmia de la Covid-19 ha modificat, els darrers dos anys, la forma de viure de milions de ciutadans. Les restriccions imposades durant la crisi sanitària han limitat la interacció social, i per tant, també la manera de celebrar les tradicions. En un país com Catalunya, amb una tradició festiva immensa, l’aturada pel nou coronavirus podria haver suposat un terrabastall. Però res més lluny de la realitat. La crisi ha fet ressorgir les festes amb més força que mai.

Si hi ha un poble, però, que sap aprofitar les crisis per convertir-les en oportunitat, aquest és Sant Sadurní. Fa 41 anys la vila va decidir transformar en festa una de les crisis més grans que ha viscut al llarg de la seva història: la de la fil·loxera. Amb la lluita contra la bèstia groga com a teló de fons, les Fires i Festes (6 al 9 de setembre) s’aferren des de fa quatre dècades a aquest relat, que ha estat cabdal per situar la tradició festiva sadurninenca al mapa. Encara més, des que la celebració va ser declarada el 2017 com a Festa Popular d’Interès Nacional.

Enguany no serà una excepció. La Festa de la Fil·loxera es tornarà a convertir en epicentre d’unes Fires que viuran la celebració de trenta aniversari de la Festa de la Fil·loxera infantil, i el quarantè de la dels adults. A la primera li toca per data de creació, i la segona reprendrà la festa que hauria d’haver viscut l’any passat, però que va haver d’ajornar les restriccions de la pandèmia.

Normalitat festiva

Una de les novetats més esperades d’aquest 2022 és la tornada a la normalitat de totes les activitats de Fires i Festes. Tot i que Sant Sadurní va apostar l’any passat per mantenir el programa ben actiu -això sí, adaptat a la crisi sanitària- aquesta serà la primera edició després de dos anys en què els carrers es podran omplir, sense límits, de color groc. Ho faran a partir del 3 de setembre, quan la Festa de la Fil·loxera infantil celebrarà el seu 30 aniversari, i fins el dia 17, en què la Coral Sant Sadurní oferirà el seu tradicional concert de Fires a l’església parroquial. Entremig, es viuran quinze dies festius amb activitats pensades per a tots els públics.

Un d’ells, l’infantil, tindrà un protagonisme especial aquest 2022, per l’avançament del calendari escolar. La regidoria de Cultura ha hagut de modificar algunes activitats per adaptar-les a l’horari dels alumnes, que començaran les classes pràcticament una setmana abans. Malgrat tot, la festa tornarà al carrer amb la voluntat d’esdevenir, un any més, punt de trobada dels sadurninencs.

Programa d’actes

També et pot interessar

Comentaris