Arran ocupa l’antiga caserna de la Guàrdia Civil a Sant Sadurní

(FOTO: ACN)
16/05/2022 - 17:35h

L’organització anticapitalista exigeix destinar l’espai, que està descocupat des de fa 14 anys, a habitatges socials i a un equipament públic

Arran ha ocupat l’antiga caserna de la Guàrdia Civil a Sant Sadurní “per retornar-la al poble”. L’organització juvenil hi ha entrat aquest cap de setmana amb l’objectiu de convertir l’espai en habitatges socials i un equipament públic. Recorden que la caserna és en desús des del 2008 i exigeixen al Ministeri de l’Interior que la cedeixi gratuïtament a l’Ajuntament.

“Fins ara només han mostrat intenció de vendre-la, i això és una falta de respecte perquè l’edifici es va fer en uns terrenys que va cedir l’Ajuntament el 1956”, apunta la portaveu d’Arran Sant Sadurní, Teresa Roig. L’entitat insta el govern local a posicionar-se per recuperar l’espai. Al seu torn, l’alcalde diu a l’ACN que segueixen negociant amb Interior.

L’organització anticapitalista sosté que la caserna “pertany” als veïns de Sant Sadurní perquè l’Ajuntament va cedir els terrenys a l’estat espanyol “per construir un espai que va funcionar basat en la repressió fins el 2008”. Ara que fa 14 anys que l’equipament és en desús, Arran n’ha forçat la reutilització. L’entitat assegura que està en converses amb el Sindicat de Llogateres per oferir la desena d’antics pisos dels guàrdies civils “a gent que a dia d’avui no té un sostre on viure”.

Des d’aquest cap de setmana, una cinquantena de membres de l’organització estan rehabilitant les instal·lacions. A través de tasques voluntàries i de la cessió de mobles per part de veïns del municipi, estan netejant els antics habitatges, les diferents sales de treball, calabossos i zones exteriors per tal de celebrar-hi activitats populars.

Teresa Roig apunta que l’ocupació ha estat la manera “d’obrir un meló” amb el qual fa anys que es debat a Sant Sadurní. I és que l’Ajuntament manté converses amb el Ministeri de l’Interior per recuperar l’edifici, però l’estat espanyol sempre s’ha ofert a vendre’l, i en cap cas es planteja cedir-lo. Fonts municipals apunten que el govern (JxCat – ERC) treballa per aconseguir la cessió a cost zero “o pel mínim import possible”.

Arran considera que Sant Sadurní ha de “recuperar” l’espai sense pagar res al Ministeri de l’Interior i insta el govern local a moure fitxa aprofitant l’ocupació. Per als anticapitalistes, el futur de l’antiga caserna passa per crear habitatges de protecció oficial “perquè al municipi falten, com a mínim 100 pisos per atendre la demanda actual”.

Al mateix temps, reclamen obrir un equipament juvenil “perquè hi ha una mancança general d’espais públics per evitar que els joves marxin del poble”, i consideren que recuperar l’espai “també permet recordar la memòria històrica d’un edifici que els veïns recorden per les tortures que s’hi van arribar a fer”.

Els últims anys, un dels usos que l’Ajuntament s’havia plantejat per a l’antiga caserna era ubicar-hi les dependències de la Policia Local. L’actual govern municipal evita posicionar-se sobre aquesta possibilitat i recalca que primer vol aconseguir l’espai. Des d’Arran s’oposen en rodó a ubicar-hi la comissaria municipal: “Canviar la Guàrdia Civil per la Policia Local suposaria mantenir el mateix parer, i no ho volem”.

També et pot interessar

Comentaris