“Cada vegada es parla més dels productes de qualitat, però menys del que caldria”

17/12/2021 - 17:03h

Entrevistem la pregonera de la Fira del Gall 2021, la periodista gastronòmica Tana Collados, directora del programa ‘Gent de mercats’

Tana Collados és una de les periodistes gastronòmiques més reconegudes de Catalunya. El seu vincle amb TV3, on la setmana que ve estrena la nova temporada de ‘Gent de mercats’, l’ha convertit en una de les cares amables de la reivindicació de la cuina i els productes de qualitat de la terra. Dimecres va protagonitzar el pregó de la Fira del Gall 2021 a Vinseum.

La pandèmia ha canviat la forma de veure i viure la gastronomia. També la manera d’explicar-la?
Sobre la manera d’explicar la gastronomia, pensava que hi hauria més canvis dels que realment hi ha i hi haurà. El que sí que hi ha és una presa de consciència en la restauració sobre alguns temes. Ja es feia l’exercici de voler consumir de proximitat i de voler saber l’origen dels productes, no és d’ara. Però el que crec és que la pandèmia el que ha fet, en tots els àmbits, és accelerar tendències. Per tant, allò que passava en temps de confinament i restriccions, com el take away i el delivery, ha vingut per quedar-se. Per altra banda, pensava que hi hauria més canvis en la forma d’afrontar la gastronomia del dia a dia, però no n’hi ha hagut tants, i tampoc han tancat tants restauradors com pensava.

Aquesta sisena onada pot ser una estocada final per a la restauració?
Aquesta sisena onada m’ha sorprès tant com a tothom, i no sé cap on aniran les coses, però jo crec que el sector gaudeix de bona salut. Hi ha ganes de gastar, i s’està veient aquest final d’any. Consumim molt de tot. Si hi ha un hàndicap, serà l’econòmic, produït per l’increment de les matèries primeres.

Des del 2008, en què va ser pregonera, ha canviat molt la forma de veure la gastronomia catalana i els productes de qualitat?
La feina que s’està fent des de les institucions i els mitjans fa que cada vegada es parli més dels productes de qualitat, però menys del que caldria. Fa molts anys que parlem del tema, i un canvi radial no hi ha sigut. És una gran assignatura pendent. Esperaria, per exemple, que a la Fira del Gall hi hagués més productors dels que hi ha. Enguany són els mateixos que fa 11 edicions. Potser sí que hi ha més consum de gall, però no és prou. M’agradaria trobar-lo a més llocs, i durant tot l’any. Encara molt camí per recórrer.

Ningú dubta ja de la qualitat de la proposta del país?
Justament per això em sap greu la situació en què ens trobem. La gastronomia i els productes catalans són coneguts, però no tan consumits com haurien de ser. El vi català a Catalunya no és el que es beu més encara ara, i això que som el país del vi. Encara no ens creiem tot el que fem i tot el que tenim.

També et pot interessar

Comentaris