Sant Sadurní dona veu als veïns per decidir quins usos ha de tenir Can Guineu

28/09/2021 - 13:42h

L’Ajuntament presenta el procés participatiu a través del qual els ciutadans podran presentar les seves propostes i votar les més atractives

La casa pairal de Can Guineu és, possiblement, l’edifici més emblemàtic de Sant Sadurní. No en va aquesta construcció va ser de les primeres que hi va haver a la vila, i durant molts anys va esdevenir un centre econòmic important del municipi.

El 2018, l’Ajuntament va tancar un acord per comprar la casa, que fins aleshores era propietat de Freixenet, Codorniu i Juvé i Camps. Els cellers el van adquirir a la dècada dels vuitanta amb l’objectiu que esdevingués la seu del Consell Regulador del Cava, però el Ministeri d’Agricultura no tenia els mateixos plans.

Quan es va adquirir l’immoble, ja es va avançar que hi havia la voluntat de dur a terme un procés participatiu per decidir els usos que s’han de donar a l’edifici. Dos anys després d’encetar legislatura, el govern municipal ha presentat aquest dimarts el projecte a través del qual els ciutadans decidiran quin serà el futur de Can Guineu.

D’entrada, en la primera fase del procés, tot aquell que ho vulgui podrà presentar les seves idees per transformar l’immoble. “Cal tenir en compte que és un BCIL, i per tant hi ha limitacions a l’hora de construir”, ha advertit Pere Vernet, regidor de Participació Ciutadana. Malgrat tot, des del consistori s’ha assegurat que s’acceptaran totes les propostes, i més tard s’avaluarà si tècnicament són viables.

Perquè tots els ciutadans tinguin una idea clara de quina és la distribució de l’espai de Can Guineu, s’han programat jornades de portes obertes els dies 24 i 25 d’octubre. Ja se’n van fer el 2018 amb un èxit aclaparador, amb més de 450 visitants. Abans, el 14 d’octubre, s’ha organitzat una xerrada per presentar el procés participatiu al Centre Cultural, a les 19 h.

“El que volem és que participi el nombre més gran de gent possible, i per això la gent s’ha de fer l’edifici seu”, ha assegurat l’alcalde de Sant Sadurní, que ha advertit que la remodelació de la casa pairal “és un projecte a mitjà o llarg termini”.

Comissió per avaluar les propostes

Una vegada s’hagin presentat totes les propostes, la segona fase serà avaluar-les. Aquesta feina la farà una comissió formada per persones expertes que decidiran quins projectes són viables en funció de tres criteris: l’ús que en podran fer els ciutadans (com més gent se’n pugui beneficar, millor); el cost que tindrà dur-lo a terme, i la seva sostenibilitat, és a dir, què implica fer funcionar l’edifici amb els usos proposats.

Una vegada s’hagi passat el sedàs a la proposta, serà l’hora de decidir. Des de l’Ajuntament calculen que la fase de votació podria començar al voltant de Sant Jordi del 2022, però han deixat clar que no els tremolarà el pols si s’han d’allargar els terminis per assegurar una àmplia participació.

“Entenem que si hi hagués una baixa participació, seria un fracàs”, ha reconegut Pere Vernet, que s’ha mostrat convençut que les eines que es posaran a l’abast de la ciutadania garantiran una participació elevada. Vernet, a més, ha remarcat que tot el procés es farà garantint la “transparència i la igualtat”, i serà seguit per una comissió integrada pels partits polítics, membres d’algunes entitats i persones externes.

Per fomentar que la gent intervingui en el procés participatiu, una vegada s’hagin escollit les propostes que votaran els ciutadans -només podran votar els empadronats a Sant Sadurní majors de setze anys-, hi haurà dinamitzadors al carrer que explicaran el projecte, i com participar.

Des de l’Ajuntament s’han habilitat mitjans tecnològics i presencials per poder formar part tant de la presentació d’idees com de la votació. Així, des d’aquest dimarts ja està activa la pàgina web que s’ha habilitat per recollir tota la informació que generi la proposta, i on es podran fer les inscripcions i les votacions, a més de visitar virtualment la casa de Can Guineu.

També et pot interessar

Comentaris