Les Fires més grogues

FOTO: FESTA DE LA FIL·LOXERA
03/09/2021 - 20:00h

Publiquem un suplement de 16 pàgines amb totes les activitats de les Fires i Festes que Sant Sadurní celebrarà del 6 al 9 de setembre

Fa quaranta anys, l’insecte que a finals del segle XIX va canviar la vida dels sadurninencs tornava a capgirar el destí de la vila. La mateixa fiŀloxera que va arrasar milers d’hectàrees de vinyes al municipi es convertia el 1981 en protagonista de les Fires i Festes, tot i que aleshores pocs s’imaginaven que serien l’element al voltant del qual girarien totes i cada una de les Fires que vindrien.

El col·lectiu artístic el Taller va ser l’artífex del naixement de la bèstia groga, que va actuar en solitari les primeres Fires que va veure la llum. Des d’aleshores s’ha anat acompanyant de tots els elements que avui en dia formen part de la Festa de la Fiŀloxera (fil·loxeretes, ceps, pagesos, Set Savis i orquestrina), i que donen personalitat a una celebració que cada 7 i 8 de setembre tenyeix els carrers de Sant Sadurní de color groc.

Enguany, per segona vegada, la Festa de la Fiŀloxera no serà tal com la coneixem. La pandèmia de Covid-19 ha obligat una altra vegada a modificar la celebració, que aquest any havia de ser especial. Aquest 2021 es compleixen quaranta anys de la creació de la primera fiŀloxera –deu anys més tard se’n va fer una de nova–, i l’entitat que organitza la representació de la lluita contra l’insecte havia preparat festa grossa.

Malgrat que s’han fet esforços perquè l’activitat es pogués fer en el format tradicional, la Generalitat no ha donat el vistiplau a una prova pilot que pretenia celebrar la festa a la plaça de l’Església, amb aforament reduït i totes les mesures de seguretat necessàries.

Així i tot, la fiŀloxera tornarà a ser aquest any al carrer per Fires. L’Associació de la Festa de la Fiŀloxera ha teixit un conjunt d’activitats per commemorar l’aniversari de la creació de l’element de foc. Iniciatives que serviran per homenatjar aquells que fa quatre dècades van posar l’enginy al servei del poble, i que van aconseguir fer un gir a les Fires i Festes que ara ja ningú entendria sense la bèstia groga.

No s’entendrien perquè la fiŀloxera ha aconseguit en un temps rècord esdevenir un element identificatiu de Sant Sadurní, com també ho va ser als anys vuitanta el cartell musical de la celebració.

Enguany les Fires recuperen l’essència d’aquella dècada amb una aposta escènica agosarada, amb caps de cartell com Stay Homas, Manel Oques Grasses o Buhos, en el vessant musical, o Tortell Poltrona, Quim Masferrer, Xiula o El Pot Petit, per al gran públic i els més petits de la vila.

L’any passat Sant Sadurní va ser dels pocs pobles que no va renunciar a celebrar les seves Fires amb normalitat, i enguany repeteix un format que va demostrar que la cultura és segura, si hi ha ganes de fer coses bé i d’apostar per un sector que continua lluitant contra la pandèmia, com els sadurninencs van fer contra la fiŀloxera.

Pots consultar tot el suplement aquí.

També et pot interessar

Comentaris