Els Barris de Sant Sadurní recuperen els rengles per la millora de la pandèmia

FOTO: AJUNTAMENT
27/05/2021 - 20:00h

El que no es farà serà el tradicional Rengle dels Confits, però els regidors de l’Ajuntament portaran els dolços i la coca a les escoles

La millora dels indicadors de la pandèmia de Covid-19 i el progressiu aixecament de les restriccions estan permetent que molts municipis recuperin el format habitual d’algunes festes tradicionals. Els Barris de Sant Sadurní, la festa més antiga que se celebra al municipi, encara no podran ser enguany tal com s’organitzaven abans de la crisi sanitària, però sí que recuperaran –amb matisos– algunes de les activitats amb més història entre el 3 i el 10 de juny.

El rengle és una d’elles. L’any passat, l’estat d’alarma va obligar a suspendre aquesta cercavila popular, caracteritzada per les mantellines que llueixen les dones i els bastons i clavells que duen els homes. Cada un dels set barris de Sant Sadurní (Ajuntament, Sant Antoni, Montserrat, Església, Diputació, Cavallers i Raval) celebra el seu rengle, que acaba amb un ofici a l’església parroquial.

El 2020 només va sortir al carrer la Banda dels Barris, el grup de músics que acompanya els participants a la cercavila. Enguany, després de consultar amb el Procicat, l’Ajuntament i les comissions de cada barri han decidit que es podrà fer el rengle amb grups d’un màxim de vint persones, i sense servir ni la tradicional coca, ni el cava.

Un rengle diferent

L’únic rengle que es mantindrà amb trets molt diferents serà el rengle del barri Ajuntament, conegut pels sadurninencs com a Rengle dels Confits. L’acte aplega cada any a la plaça de la vila centenars d’alumnes de les escoles de la vila, a qui els regidors i regidores de l’Ajuntament lliuren coca i una paperina de confits.

L’any passat, amb el confinament domiciliari encara vigent, es va optar per portar els confits casa per casa, prèvia inscripció dels infants. Per aquest 2021 el consistori ha optat perquè els representants municipals es traslladin a les escoles el divendres dia 4 acompanyats de la Banda dels Barris, i es lliurin els confits i la coca classe per classe. Alguns centres es visitaran al matí, i altres a la tarda.

“Enguany, amb el relaxament de les mesures per la Covid, no tenia gaire sentit que mantinguéssim el format del 2020”, ha reconegut Marta Castellví, regidora de Cultura de Sant Sadurní. Castellví ha explicat que hi ha alguns programes de Barris que encara no estan tancats, perquè està previst que dilluns es tornin a canviar les restriccions per la pandèmia, “cosa que podria fer que algunes comissions poguessin fer més activitat”, ha apuntat la regidora.

El que sí que és clar és que cada barri tindrà la tradicional tronada que dona per iniciada la celebració, i també el castell de foc a la nit. Enguany tampoc es dirà la ubicació de la pirotècnia, per evitar aglomeracions. També es faran espectacles infantils perimetrats i amb registre per als participants, i s’està acabant d’estudiar si es podran fer ballades de sardanes. Els concerts de Cobla segur que es faran.

El barri Ajuntament serà el que donarà el tret de sortida a la celebració, amb un espectale d’humor de Txema Muñoz (18 h) i el concert de Víctor Nin (22.40 h). Tots dos actes es faran al pati de Can Guineu. També hi haurà sardanes, tronada i castell de focs.

També et pot interessar

Comentaris