La Fil·loxera estrena imatge trenta anys després de la seva construcció

25/05/2021 - 19:18h

L’Associació de la Festa de la Fil·loxera reforça l’estructura de la bèstia groga i restaura el seu exterior pel 40 aniversari de la celebració

Trenta anys després de la construcció de la Fil·loxera gran, l’Associació que organitza cada any la celebració -l’Associació de la Festa de la Fil·loxera- ha decidit enguany restaurar l’element més emblemàtic del bestiari festiu sadurninenc.

Aquest dimarts i dimecres, l’Espai de Creació Taller Sarandaca està duent a terme la segona fase de la recupració de la bèstia groga, que consistirà a restaurar l’exterior de fil·loxera, per recuperar la imatge que tenia fa trenta anys quan es va construir.

El pas del temps, i sobretot l’impacte dels petards que s’encenen a les ales de la fil·loxera, havien deixat malmesa la carcassa de la bèstia -una reproducció gegant de l’insecte en la seva fase alada-, que enguany també s’ha sotmès a millores en la seva estructura.

Les tasques de recuperació s’estan fent al pati de la Fassina de Can Guineu, on descansa habitualment l’element de bestiari, perquè tothom que visita el Centre d’Interpretació del Cava pugui conèixer aquesta tradició sadurninenca, que recorda com la vila va vèncer la plaga de la fil·loxera el segle passat.

Les millores, que han tingut un pressupost de 9.000 euros, s’emmarquen en el 40 aniversari de la Festa de la Fil·loxera, i arriben després de la restauració de les trenta fil·loxeretes que també participen en els actes de la celebració.

La fil·loxera que ara s’està millorant no és la primera que va participar a la Festa quan es va crear el 1981. L’original va ser substituïda el 1990 per l’actual, més perfeccionada i fidel a la forma real de l’insecte.

La bèstia groga, element central de la representació de la batalla que va lliurar el poble de Sant Sadurní contra la plaga, mesura set metres de llargada i quasi cinc metres d’ample amb les quatre ales esteses. Pesa uns 450 quilos, i necessita cinc persones per portar-la, tres al seu interior i dues a l’exterior.

També et pot interessar

Comentaris