Sant Sadurní es blinda contra les macro plantes d’energia renovable

FOTO: FREEPIK.COM
29/04/2021 - 19:00h

El ple acorda suspendre les llicències i tramitacions per a l’ús de renovables durant un any per garantir-ne un desenvolupament sostenible

Catalunya s’ha proposat que el 2050 tota l’energia que es generi al territori sigui renovable. Per fer-ho, la Generalitat ha posat en marxa un ambiciós pla que té en peu de guerra la majoria del país. Al Penedès ja fa setmanes que els ajuntaments critiquen la manca de consens que s’ha buscat per desplegar el pla, i que no s’ha escoltat la veu dels alcaldes per tirar endavant un projecte que pot canviar la fisonomia de desenes de municipis.

Per lluitar contra el decret 16/2019 –el que estableix la normativa del pla que s’està iniciant– hi ha alguns ajuntaments que han decidit tirar pel dret i blindar-se contra la implantació de macroparcs energètics en sòls agrícoles. Un dels darrers a fer-ho ha estat el de Sant Sadurní.

En el ple de dimarts, el consistori va aprovar una moratòria d’un any en la concessió de llicències i tramitacions amb relació a l’ús i instal·lació d’energies renovables. L’objectiu d’aquest pas és donar temps al govern per endreçar i regular de manera sostenible el desplegament d’aquest tipus d’energia al municipi, abans que arribi una proposta de parc energètic, que fins ara no s’ha fet efectiva.

L’aprovació, que va comptar amb els vots favorables de 16 regidors i l’abstenció del portaveu del PP, Carles Jiménez, dona dotze mesos al consistori per treballar en una reforma del POUM, i establir la normativa que reguli la implantació de parcs energètics. D’aquí a un any no hi haurà opció de prorrogar la normativa ni tampoc d’aprovar-ne una de nova.

“Hem d’aprofitar molt bé el temps que tenim”, va reconèixer el regidor d’Habitatge, Urbanisme i Obres, Xavier Rodríguez, que va ser l’encarregat de defensar el punt. “No estem en contra de les renovables, al contrari, però creiem que el desplegament s’ha de fer d’una manera sostenible”, va dir el regidor.

Inspecció d’habitatges buits de grans tenidors

Rodríguez també va ser qui va explicar el programa d’inspecció d’aquells habitatges de grans tenidors buits o desocupats que hi ha al municipi. “El que estem fent és establir el marc normatiu per sancionar els que no compleixen la funció social que ha de tenir la propietat”, va apuntar Xavier Rodríguez. El punt va comptar amb el vot favorable de tot el ple, i Jordi Pujol, regidor de la CUP, va recordar que actualment hi ha uns 200 habitatges buits al municipi, una cinquantena en mans de grans tenidors.

Durant la primera part del ple també es va aprovar una gratificació al personal municipal que va estar de servei durant la primera fase de la pandèmia i, entre d’altres, l’alcalde Josep Maria Ribas va explicar als membres del ple que s’havien pogut atendre totes les sol·licituds de nínxols de l’ampliació del cementiri, fins i tot d’aquelles persones que havien quedat inicialment en llista d’espera.

També et pot interessar

Comentaris