Sant Sadurní busca com corregir el dèficit d’habitatge protegit

FOTO: FREEPIK
24/01/2021 - 18:00h

El Pla Local d’Habitatge conclou que el municipi necessitaria dotar-se de cent pisos socials en els pròxims cinc anys

La pandèmia pel nou coronavirus ha posat de manifest problemàtiques latents en molts municipis, com la mancança d’habitatge accessible. Sant Sadurní, amb gairebé 13.000 habitants, és un dels que destapat aquesta qüestió, que ha quedat palesa en el Pla Local d’Habitatge que s’ha redactat aquest any.

Ja fa anys que alguns coŀlectius –sobretot joves i persones amb pocs recursos– es troben que a la vila hi ha molta mancança de lloguers a un preu econòmic, cosa que en molts casos els dificulta l’accés a l’habitatge. Actualment, el preu del lloguer està al voltant dels 715 euros al mes, un preu superior a altres poblacions del voltant, que són en bona part les que acullen els que no troben pis o casa a Sant Sadurní.

Amb la crisi sanitària aquesta mancança s’ha fet encara més evident, i no només ha afectat els que busquen llar a un preu baix, sinó que també ha tocat els que ja en tenen, però es troben amb dificultats per pagar-la. Al llarg del 2020, l’Oficina Local d’Habitatge de Sant Sadurní va tramitar 231 ajudes per al pagament del lloguer, una xifra molt més elevada que en un any normal. A més, també ha crescut la llista d’espera dels que volen accedir a un habitatge protegit –ja s’eleva a 45–, i la poca oferta que la vila té d’habitatge social no ajuda a la rotació.

Segons l’estudi, la vila compta amb 710 habitatges protegits, però només un 13,8% (98) són de lloguer. A més, la majoria de contractes d’aquests pisos es renoven sempre a les mateixes famílies, pels problemes que tenen per accedir a un lloguer lliure.

Amb aquest teló de fons, l’estudi de la Diputació conclou que fer front a la demanda l’habitatge social que pot tenir Sant Sadurní en els pròxims cinc anys –que el temps de vigència del Pla Local–, la vila s’hauria de dotar d’un centenar de pisos, una xifra inassumible a curt termini, tot i que s’estan buscant maneres d’abastar-la.

De fet, una tercera part dels pisos necessaris estaran aixecats molt aviat. L’Ajuntament va signar fa uns mesos un conveni amb l’Incasòl per a la construcció de 32 habitatges de lloguer protegits al solar de costat del CAP, que és de titularitat municipal. “Encara no està del tot decidit en quina quantitat, però la idea és que els beneficiaris de la promoció siguin joves i persones grans”, ha explicat el regidor d’Habitatge, Xavier Rodríguez.

Segons els càlculs del regidor, aquests habitatges no estaran enllestits fins al 2022, i tindran un cost de 3 milions d’euros que finançarà l’Incasòl. Quan estiguin acabats, Sant Sadurní haurà cobert el 30% de la seva mancança, però encara li quedarà camí per recórrer.

“No podem fer una inversió d’aquesta magnitud per construir, però estem treballant en altres fórmules”, explica Rodríguez. Establir convenis amb la Sareb per llogar pisos buits o fer ús del tanteig i retracte –tenir prioritat a l’hora d’adquirir immobles– són algunes de les eines que proposa la Diputació.

Mentrestant, l’Ajuntament treballa en la segona fase del Pla Local, que contempla la participació dels ciutadans per definir quines necessitats hi ha a la vila a través de participa.santsadurni.cat. Un cop recollides, la tercera fase definirà les estratègies a seguir.

També et pot interessar

Comentaris