Sant Sadurní provarà el cubell amb xip per millorar el PAP

15/01/2021 - 19:00h

El municipi començarà a implantar el nou sistema en 250 habitatges de diferents barris a partir del març

Fa quinze anys Sant Sadurní va apostar per implantar la recollida selectiva d’escombraries Porta a Porta (PAP), basant-se en un sistema que ja triomfava en alguns països europeus com Itàlia. Des de la seva posada en marxa, el municipi va aconseguir augmentar de forma exponencial les seves xifres de reparació de residus arribant al 84% fa una dècada. Els darrers anys, però, la xifra ha començat a decaure, fins a situar-se en el 75% actual.

“Amb aquests sistemes acostuma a passar. Quan s’implanta, la gent s’ho agafa amb ganes, però a la llarga hi ha un cert relaxament que fa que el seu èxit comenci a baixar”, explica Carles del Amor, regidor de Medi Ambient de Sant Sadurní. Per intentar tornar a assolir els números que es registraven anys enrere, el municipi s’ha proposat ara evolucionar el sistema Porta a Porta usant cubells de brossa amb xip.

Ja fa temps que la vila va anunciar la seva intenció de mutar cap a aquest mètode, però l’administració s’ha trobat amb algunes dificultats per implantar-lo. Ara, des de l’Ajuntament s’ha fet un pas més en aquesta direcció, i està previst que el mes de març uns 250 habitatges de la vila -que s’escolliran d’acord amb un estudi del funcionament del PAP- ja disposin d’aquests cubells, per iniciar una prova pilot que serà l’embrió del nou sistema.

“Ja hi ha alguns municipis a Catalunya que treballen amb els cubells amb xip, però tots els fan servir per educar a la població en el reciclatge. Nosaltres volem anar un pas més enllà i crearem una ordenança per bonificar qui separi correctament”, ha apuntat Del Amor.

Segons el regidor, el Porta a Porta amb pagament per participació -que és com s’anomena el mètode- penalitzarà els ciutadans que no reciclin restant-los bonificacions de la taxa d’escombraries si no baixen les fraccions de plàstic, paper i orgànica tantes vegades com marqui la normativa. El rebuig serà la fracció que més penalitzarà. No només no es bonificarà si no es llença quan toqui, sinó que farà augmentar la taxa.

“La gent ha de ser conscient que no fer una bona gestió dels residus té conseqüències”, ha dit Carles del Amor, explicant que els darrers anys s’ha encarit molt la factura del tractament de la brossa per als ajuntaments, justament per la mala separació que es fa del rebuig.

“La gestió d’aquesta fracció és cada vegada més cara, i cada vegada es fa pitjor. Hem de trobar una solució”, ha apuntat el regidor, recordant que enguany l’Ajuntament ja ha apujat la taxa d’escombraries als veïns de la vila per fer front als més de 700.000 euros que el municipi ha de pagar cada any pel mal ús de la recollida selectiva.

També et pot interessar

Comentaris