Les Fires, de casa

Un dels capgrossos que participen a la festa infatil de la fil·loxera.
04/09/2020 - 10:00h

L’Ajuntament aposta per una celebració adaptada a la situació sanitària, amb un gran protagonisme dels sadurninencs

Mentre la majoria de pobles de Catalunya han decidit enguany cancel·lar les seves festes majors, Sant Sadurní ha apostat fer-la grossa. Lluny de doblegar-se davant dels embats de la pandèmia de Covid-19, la capital del cava ha treballat de valent per reformular una celebració històrica que ha sabut adaptar-se al pas del temps.
Enrere queden ja aquelles Fires que servien als pagesos per comprar la maquinària necessària per a la verema. La part més lúdica de la celebració ha anat guanyant terreny a la comercial. La música, els balls i el teatre han pres el lloc als tractors i les aixades, però la celebració es manté com un punt de trobada per a la majoria de sadurninencs.

Aquest 2020 la pandèmia obligarà els veïns a mantenir distàncies, a portar mascareta i a gaudir dels espectacles asseguts. Però tot i que amb limitacions, la cultura serà present als carrers de la vila. La regidoria de Cultura ha treballat de valent les darreres setmanes per teixir un complet programa d’activitats, això si, amb la seguretat com a bandera.

“Farem els actes que puguem fer, però els farem” assegurava fa uns dies la regidora de Cultura, Marta Castellví. Dit i fet. El cap de setmana es va presentar el programa d’actes, amb més d’una vintena de propostes i una absència destacada: la d’Oques Grasses. Els osonencs van firmar a començaments el seu concert de Fires, però l’avenç de la pandèmia ha deixat l’espectacle en un calaix, només de forma temporal. Si tot va bé, els Oques seran a les Fires i Festes del 2021 per presentar nou disc.

Els que sí que passaran a partir de demà dissabte per Sant Sadurní seran artistes com l’humorista Peyu o Dàmaris Gelabert i el Pot Petit. Tots actuaran a l’escenari principal de les Fires, ubicat en l’aparcament de costat del CAP. Aquest espai ha servit durant l’estiu per organitzat destacades activitats culturals -com l’innovador autocinema- i ara es reivindica com una localització segura on consumir cultura.

Una oferta que no només es nodrirà de propostes foranes, sinó que aposta decididament pel folklore local, el mateix que cada any per Fires i Festes omple de colors els carrers de la vila.
L’Associació de la Festa de la Fil·loxera hi posarà el groc. Els elements de la tradicional representació sadurninenca actuaran a l’Espai Fil·loxera i també a l’espectacle ‘Som Tradició’, on hi haurà el vermell dels diables i la proposta multicolor dels balls populars.

Tots ells han readaptat les seves propostes per adequar-les a la normativa de la pandèmia, un exemple que des de l’Ajuntament esperen que segueixin els ciutadans. A ells el govern els ha demanat civisme, responsabilitat i prudència, amb el compromís que des de l’ajuntament es procurarà que les d’enguany siguin unes Fires plàcides, i pels de casa.

També et pot interessar

Comentaris