Ricardo Collado: “Podem repensar l’urbanisme”

Ricardo Collado, president del Grup Ecologista del Vendrell i Baix Penedès (GEVEN) des de fa cinc anys.
09/05/2020 - 09:00h

El president del grup ecologista GEVEN creu que caldrà vigilar de no tornar a un model de construcció massiva amb l’argument de la reactivació econòmica

El president del Grup Ecologista del Vendrell i Baix Penedès (GEVEN), el biòleg cunitenc Ricardo Collado, es mostra favorable a aprofitar l’aturada generalitzada de l’economia provocada pel coronavirus per repensar el model de l’urbanisme coincidint amb la reactivació social i econòmica després del desconfinament.

Collado, que és divulgador ambiental i científic i presideix el GEVEN des de fa 5 anys, diu que, a més de continuar la col·laboració amb ajuntaments, per exemple per la gestió ambiental d’un espai verge d’urbanitzacions com és l’espai natural de les Madrigueres del Vendrell, caldria aprofitar el respir que ha suposat l’aparició del coronavirus en un creixement econòmic desmesurat per repensar l’urbanisme.

I per argumentar aquest posicionament cita el cas de l’aprovació d’un nou pla parcial urbanístic de Cunit. “El nou coronavirus ens demostra que potser no és tant difícil de canviar el xip de la gestió ambiental”, comenta Ricardo Collado.

“En determinades platges, per exemple, s’hauria d’impedir l’accés a gossos que malmenten els nius de corriol camanegre”, diu Collado sobre una espècie protegida que ha incrementat la seva presència al litoral penedesenc (vegèu informació inferior). “Les platges no són deserts i sorrals on puguin jugar obertament els infants, sinó que es tracta de sistemes vius”, afegeix el president del GEVEN.

Repensar l’urbanisme
Com apuntàvem, Ricardo Collado explica que “ja hem provat una reactivació econòmica basada en un cert tipus de turisme i la construcció massiva al litoral, i continuar així ens porta a un model que ha fet fallida i sense sortida”.

“Continuar fomentant aquest model i no diversificant una oferta econòmica de respecte del patrimoni, etcètera, és perjudicial”, continua Collado. “El que s’ha aprovat a l’Ajuntament de Cunit no s’ha fet amb l’excusa de la reactivació econòmica post coronavirus, però comencem a sentir aquesta mena de discursos i és evident que ni a Cunit i al conjunt del Baix Penedès falten habitatges”, diu també el president del grup ecologista GEVEN.

Ricardo Collado també reflexiona que després de la pandèmia “hem d’anar cap a un model urbanístic que en comptes d’envoltar o tapar directament la natura amb urbanitzacions recuperi el que encara queda per construir i envolti les zones urbanes amb espais naturals”.

“Això implica una millora clara en la qualitat de vida de les persones, siguin o no ecologistes; i també farà que el territori sigui més resident als efectes de futures crisis com la del coronavirus i al canvi climàtic, perquè, per exemple, aiguamolls inundables puntuals a les Madrigueres funcionen com a esponges en riuades i allibera la pressió d’inundacions en habitatges de Sant Salvador”.

Collado conclou que es tracta de “serveis ecosistèmics que hem de potenciar i cap on ha d’anar un nou model d’urbanisme”.

També et pot interessar

Comentaris