El CCBP crida la ciutadania a minimitzar la generació de residus durant l’estat d’alarma

22/04/2020 - 21:00h

Ha elaborat una guia per a la bona gestió dels residus a casa, segons les recomanacions de l’Agència Catalana de Residus

El Consell Comarcal del Baix Penedès (CCBP) fa una crida a tota la ciutadania per tal de minimitzar la generació de residus durant la situació originada pel coronavirus de la Covid-19.

Segons es remarca des del mateix ens comarcal, és necessari continuar posant especial atenció a les activitats de prevenció i consum responsable a fi de minimitzar la generació de residus. Amb aquest objectiu i seguint les recomanacions de l’Agència Catalana de Residus, el CCBP ha elaborat una breu guia per a la bona gestió dels residus a casa.

En aquest sentit, ara que s’està generalitzant l’ús de guants i màscares entre la ciutadania com a mesures de protecció, un cop aquests elements ja no son útils s’han d’introduir en una bossa perfectament tancada i dipositar a la fracció Resta (contenidor gris). En cap cas es poden dipositar aquests residus a altres fraccions o al vàter.

També es recomana portar bosses reutilitzables, cabassos o carretons per fer la compra per evitar l’ús de bosses de plàstic d’un sol ús. “Recomanem triar els productes procurant reduir envasos i embolcalls”, diu en aquest sentit el CCBP.

També parla d’evitar l’acumulació alimentària, no comprar més aliments dels necessaris, l’abastiment està garantit. L’objectiu es pot aconseguir portant una bona planificació dels menús, ordenant bé el rebost i la nevera; i evitant el consum compulsiu i innecessari.

La guia del CCBP també parla de guardar a casa els residus valoritzables susceptibles de ser portats als punts nets o altres sistemes de recollida selectiva com els residus voluminosos, RAEE (residus aparells electrònics i elèctrics), per a gestionar-los adequadament quan es restableixin els serveis. “Recordeu que molts d’aquests serveis, com els de deixalleries mòbils i deixalleria fixa estan fora de servei temporalment. No els llenceu als contenidors de rebuig”, remarca el consell.

També es fa una crida a guardar a casa la roba que es vulgui llençar, per a no sobrecarregar els contenidors de residus tèxtils, atès que en aquests moments les botigues de roba de segona mà estan tancades.

Els residus de medicaments s’han de portar al Punt SIGRE de la farmàcia. Si no es poden guardar a casa es pot acudir de manera imprescindible a la farmàcia.

“Cal continuar fent la separació en origen i recollida selectiva de les diferents fraccions (orgànica, paper/cartró, vidre i envasos lleugers)”, continuen les recomanacions per a una minimització dels residus.

Finalment, entre d’altres consells, es demana llençar les bosses a dins dels contenidors de carrer ben tancades. “En cap cas deixar residus fora per evitar possibles focus de propagació del virus. Cal facilitar les tasques de recollida, neteja i desinfecció i evitar la necessitat de manipulació manual per part del personal del servei de recollida”. I cal extremar la neteja i no deixar residus al carrer, ni tan sols dins de bosses; a més de netejar-se bé les mans abans i després de dipositar els residus on correspon.

També et pot interessar

Comentaris