“Sortir és un risc no només pel possible contagi, sinó que t’exposes a que et sancionin”

Jordi Altarriba és el responsable de la Policia Local del Vendrell des de fa 14 anys. (Fotografia: Policia Local del Vendrell)
Ricard Vinyals
07/04/2020 - 06:00h

Entrevistem l’inspector de la Policia Local del Vendrell, Jordi Altarriba, en plena Setmana Santa de confinament pel coronavirus

Jordi Altarriba és l’inspector de la Policia Local del Vendrell des del 2006. Arbocenc de naixement, viu a la capital del Baix Penedès des de fa 34 anys. El 3d8 hi hem contactat via telefònica per parlar com es viu al cos policial vendrellenc la situació d’emergència sanitària creada pel nou coronavirus de la Covid-19, i coincidint amb una Setmana Santa del tot atípica. En condicions normals, la Policia Local del Vendrell hauria d’estar vetllant aquests dies per la seguretat dels milers de ciutadans que es desplacen a les segones residències per a uns dies d’esbarjo. Aquest 2020, tanmateix, el turisme al litoral vendrellenc i de la resta del Baix Penedès serà inexistent.

Quina afectació té el coronavirus en la plantilla policial que gestiona?

Som 90 efectius i no tenim baixes per aquest motiu, més enllà d’un agent que es va confinar fa 15 dies perquè la seva dona havia donat positiu, però amb símptomes lleus.

Com afronten aquest estat d’alarma pel virus de la Covid-19?

Des del 15 de març, amb la declaració d’estat d’alarma, tenim una planificació diferent i hem ampliat els serveis mínims. Fem un dispositiu al matí i un a la tarda, i a la nit és diferent perquè hi ha menys moviment. Els binomis de policies no es barregen entre ells i tampoc no canvien els efectius que formen cada patrulla. Així, donat el cas d’infecció, ens permetria aïllar millor els afectats. També hem marcat unes pautes de funcionament intern i, per exemple, hem separat els espais d’entrada i sortida dels torns laborals. Els comandaments s’encarreguen de passar les instruccions telemàticament.

Imagino que els serveis que presten han baixat arran del confinament de la població.

Si, i la protecció dels espais escolars, per exemple, ha desaparegut del tot. Ara, aquestes patrulles les tenim fent controls de persones i vehicles, per comprovar que qui és a la via pública hi és per anar a comprar aliments o medicaments o anar a treballar. Aquesta setmana, però, molta de la gent que fins ara anava a treballar ja no hi va. Hi ha dies, per exemple, que no et trobes ningú quan vas de la feina a casa. I això també s’ha notat amb el nombre de sancions, perquè costa molt més fer la picaresca de fer veure que vas a treballar. En haver-hi menys gent al carrer, és més difícil de passar desapercebut.

De quin volum de sancions parlaríem?

Si la segona setmana de confinament en vam posar més de 130, la tercera setmana van ser 64.

Quina seria la principal tipologia dels infractors?

La majoria d’expedients que posem són a persones que estan fent una activitat que no està permesa. Hi ha hagut, per exemple, el cas d’algú que l’hem aturat passejant el gos a 3 quilòmetres de casa seva, o aquest cap de setmana hi havia una dona prenent el sol i fins i tot banyant-se a la platja de Sant Salvador i una parella de Barcelona que estava prenent el sol en un espai comunitari d’apartaments a Coma-ruga. Havien vingut de cap de setmana i, és clar, això també està prohibit.

Aquest cap de setmana passat, una dona fins i tot es banyava a la platja de Sant Salvador i una parella prenia el sol en un espai comunitari d’apartaments a Coma-ruga”

Jordi Altarriba, inspector de la Policia Local del Vendrell

Aquest cap de setmana s’ha endurit la vigilància també del trànsit per evitar precisament l’arribada de visitants de segona residència a les platges. Com ha anat?

S’ha notat molt els avisos que hi ha hagut i també perquè la gent de Barcelona, per exemple, ja sap que hi ha controls policials des de la mateixa sortida de la ciutat. La gent n’ha pres consciència i sap que és un risc sortir no només per un possible contagi, sinó que s’exposa a que la sancionin. Hi ha hagut també persones que ens han consultat per correu o trucat si podien venir a cuidar uns animals. Això està permès i la veritat és que la majoria de gent porta el document auto justificant del motiu del desplaçament. Quan algú no comet una il·legalitat, es mostra natural i no s’amaga circulant per carreteres secundàries.

Deuen haver baixat molt els delictes més habituals…

Només s’agafen denúncies de casos greus com els de violència domèstica, etcètera, però -i a l’espera de les dades definitives- estic segur que baixaran entre un 60% i un 70%, sinó més. Els delinqüents també saben que hi ha molts més controls policials que sempre.

Amb tot, hi ha hagut algun robatori en segones residències dels barris marítims…

Els primers dies del confinament obligatori i aquest diumenge algú va robar en un cotxe, però és una situació molt menor de l’habitual.

PUBLICITAT

Quan enxampen algú que està vulnerant l’ordre de confinament, quin comportament té?

Hi ha qui calla i d’altres persones que es reboten i s’enfronten verbalment als agents, per exemple. Però la majoria té l’actitud d’assumir la seva errada. A més de no poder venir, la gent ha de saber que no val la pena estar-se tancat en un apartament d’una segona residència. S’està millor a casa.

Com estan els ànims dels agents?

Estem en una situació que mai no ens havíem imaginat. Fa 20 anys que vam tenir les inundacions del Vendrell i va ser una situació molt complicada, però va durar aquell dia i uns pocs més; i era un escenari que estava molt més controlat. Ara han canviat moltes coses i al principi hi havia dificultats, per exemple, per trobar mascaretes de protecció. Això creava incertesa. Tot i això, estic molt orgullós de tot el personal i hi ha agents que tenien vacances i que s’han ofert a venir a treballar i col·laborar.

Com estan ara de material protector?

Bé. Els primers tres o quatre dies no en trobaves i, tot i la situació d’Itàlia, no t’imaginaves que arribaríem fins aquí. Les primeres mascaretes ens les va fer arribar algú de Badalona.

Creu que s’allargarà gaire més la situació d’emergència?

Ningú no ho sap ben bé, però penso que fins a primers de maig no tornarem a la situació dels primers 15 dies de confinament. Cal que tinguem calma i tranquil·litat.

Imagino que, tot i els missatges perquè tothom es quedi a casa, vostès no deixaran de vigilar les platges aquesta Setmana Santa…

No, i farem més controls diaris. Sobretot, a partir de dijous. I, fins i tot, vigilarem els passeigs marítims amb drons.

També et pot interessar

Comentaris