L’experiència i la innocència de dues generacions, de la mà

La Joana, una de les dones que participa al projecte, llegint contes als alumnes de l’Espurna. FOTO: L’ESPURNA
15/02/2020 - 06:00h

Les escoles bressol municipals de Sant Sadurní i el Casal d’avis inicien un projecte conjunt que ajunta infants i gent gran

Quan els avis cuiden els nets no tenen temps de fer gaire més. Recullen els petits a l’escola, els fan el dinar, el berenar (o el que toqui), els porten a les activitats extraescolars… Fan de tot, menys gaudir de la seva companyia i permetre que els infants gaudeixin d’ells.

Mirar de trobar espais perquè els infants potenciïn els rols que s’estableixen entre avis i nets quan les obligacions queden a banda és un dels objectius que persegueix el nou projecte de l’escola bressol L’espurna de Sant Sadurní, que en col·laboració amb el Casal dels Avis pretenen acostar l’experiència dels més grans a la innocència dels més menuts.

De moment, tres dones s’han prestat a participar en la proposta, i un cop per setmana es desplacen a l’escola sadurninenca per oferir als nens tallers de diverses disciplines. La Joana els llegeix contes, la Rosa els ensenya a cosir i la Maria a cuinar.

“Sempre ens proposem innovar i constantment ens plantegem introduir coses noves al centre. Per als infants i també per a nosaltres, les educadores. Una de les integrants de l’equip va proposar aquesta activitat i ens hi vam tirar de cap, perquè vam creure que seria molt interessant per als nens i també per als avis”, explica Maria Casanovas, directora de la llar. L’experiència no és nova, però mai abans s’havia dut a terme a Sant Sadurní.

Ajuntar dues generacions que no tenen res a veure té molts beneficis tant per als uns com per als altres”

Maria Casanovas, directora de l’Espurna

La valoració de les sessions que s’han dut a terme és excel·lent. En total, una cinquantena d’alumnes han passat pels tallers (dividits per edats), que cerquen un alt grau de participació dels infants. “Totes les àvies han buscat la manera que els nens s’impliquin en el que fan. Fins i tot el taller de costura, que al començament dubtàvem que funcionés, ha tingut una magnífica acollida”, reconeix la Maria.

L’entusiasme dels nens s’ha encomanat als més grans, i ja hi ha més avis interessats a participar en la proposta, com un usuari del Casal dels Avis que s’ha ofert a cuidar l’hort de l’escola. Ara es busca la manera d’ampliar el projecte i també d’estendre’l a l’altra escola bressol municipal, La Fil·loxereta, que s’ha mostrat favorable a adoptar l’activitat.

“Ajuntar dues generacions que no tenen res a veure té molts beneficis tant per als uns com per als altres”, reconeix la directora de l’Espurna, que assegura que les converses que s’estableixen entre grans i petits durant les sessions són molt divertides. “Cada vegada hi ha més confiança entre uns i altres, i això es nota”, apunta Casanovas.

“La majoria d’avis que cuiden els seus nets no tenen temps d’ensenyar-los coses que requereixen un temps llarg. Amb aquesta activitat, els donem estona a uns i als altres”, conclou.

També et pot interessar

Comentaris