El 40% de les alumnes de quart d’ESO de Sant Sadurní s’ha sentit assetjada sexualment al carrer

Presentació de l’informe de la Diputació al CIC FAssina. FOTO: AJUNTAMENT
04/02/2020 - 15:41h

La Diputació de Barcelona presenta els resultats d’un estudi que s’ha fet entre 191 alumnes de l’Escola Intermunicipal i el Col·legi Sant Josep

Tècnics de la Diputació de Barcelona han presentat aquest matí a Sant Sadurní els resultats de les enquestes que es van fer el juny de l’any passat a 191 alumnes de 4t d’ESO de l’Escola Intermunicipal del Penedès i del Col·legi Sant Josep per determinar quins són els seus hàbits relacionats amb la salut.

L’obejctiu d’aquesta eina, que ja es va elaborar ara fa quatre anys, és que els professionals tinguin una base per definir estratègies i accions socials, educatives i de salut dirigides a la gent jove. La Diputació considera els adolescents “agents sentinelles” a l’hora d’estudiar futures conductes relacionades amb la salut.

La regidora d’Acció Social i Salut, Meritxell Borràs, ha presentat la jornada, a la qual hi ha assistit diversos membres del consistori i altres persones vinculades als sectors de Salut, Educació i Acció Social, entre d’altres. Els assistents han protagonitzat un intens debat al final de la presentació, aportant idees sobre l’anàlisi que es pot fer les dades extretes, o quines mesures es poden posar en pràctica per revertir alguns dels resultats que es mostren en l’informe.

Persones tècniques de la Diputació de Barcelona han desglossat les dades obtingudes sobre hàbits d’alimentació, consum de tabac, alcohol i drogues, estat d’ànim, lleure, sexualitat , relacions interpersonals, accidents i mobilitat entre d’altres, fent una comparativa amb els resultats del conjunt de municipis de la demarcació de Barcelona, així com l’informe específic de l’evolució dels resultats al municipi.  

Els resultats permeten veure comparatives amb les enquestes de 2015 i la resta de la província de Barcelona,  tot i que cal tenir en compte que no tots els alumnes són de Sant Sadurní sinó de municipis del voltant.

Algunes de les dades destacables de l’estudi són:

Un 91% consideren que tenen una salut bona o molt bona, però el 39,8% de les noies tenen un estat d’ànim negatiu.

Practiquen més esport i fan més activitat física que la resta de província de Barcelona (49,2%) malgrat les noies ho fan una mica menys que els nois.

Utilitzen les xarxes socials i naveguen per internet en un percentatge superior a la província (43,4%)

Consumeixen més tabac (59,7%), superior a la mitjana de la província.

Han consumit alcohol alguna vegada el 79,1% tot i que disminueixen els afartaments d’alcohol (binge drinking) en noies respecte a l’any 2015.

Consideren que la marihuana no és molt perillosa, conseqüentment el consum (42,4%) és 10 punts superior a la mitjana de la província.

Un 27% dels enquestats declara que no usa cap mètode anticonceptiu en les relacions amb penetració, 11 punts superiors a la mitjana de la província.

Disminueix el bullying, aspecte molt positiu.

Un 40% de les noies declara haver-se sentit assetjada sexualment al carrer, probablement en tenir més consciència de què és assetjament.

Valoren de manera positiva l’entorn (medi ambient, circulació, acústica i convivència).

També et pot interessar

Comentaris