La carretera del pantà de Foix serà més segura per als motoristes

Una imatge de les proves que es van fer l’octubre passat. Foto: Xavi Jurio
13/12/2019 - 06:00h

La Generalitat senyalitzarà a la primaverqa una desena de revolts perillosos de la carretera BV-2115

El Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya i el Servei Català de Trànsit han posat fil a l’agulla per tal d’intentar reduir l’accidentalitat de motoristes en determinades carreteres del territori català. Precisament el passat mes d’octubre la carretera que voreja el pantà de Foix va ser l’escenari d’un test per mirar de situar noves marques sobre la calçada per guiar la conducció dels motoristes en revolts perillosos i així, de retruc, millorar-ne la seguretat. Malgrat que la mesura es volia implantar aquesta tardor, el director general d’infraestructures i territori de la Generalitat de Catalunya, Xavier Flores, ha explicat al 3d8 que de moment no serà així i que s’esperarà a la primavera per iniciar la senyalització.

“Estem estudiant com fer-ho. L’únic problema que hi ha és que necessitem unes condicions meteorològiques perquè la pintura quedi presa que a la tardor-hivern no s’estan donant”.

Xavier Flores, director general d’infraestructure si territori de la Generalitat

I és que les pluges i les humitats no ajuden que la pintura s’assequi. No obstant això, Flores ha obert una finestra a implantar-ho en els propers dies només en el cas que “hi hagués un tram d’uns quants dies de bones temperatures”.

En una desena de revolts

Aquesta mesura està inspirada en una solució que ja s’aplica a Àustria i que ha tingut bons resultats. Es diu que un 40% dels motoristes han modificat la seva manera de conduir en aquest tipus de carreteres. Flores ha explicat al 3d8 que la senyalització es faria en una desena de revolts perillosos de la carretera BV-2115, com a màxim. La mesura es vol estendre a més carreteres del territori català, però de moment des del Departament es vol “comprovar la seva funcionalitat i, en cas que els resultats siguin satisfactoris i la gent ens transmeti bones sensacions, en plantegem estendre-ho”. I és que a la xarxa de carreteres del territori català n’hi ha d’altres, a banda de la carretera del pantà de Foix, que registren un alt volum de motoristes.

Les noves marques sobre la calçada, que tindran forma de cercle, triangle i quadrat, es pintaran a l’asfalt i facilitaran al motorista poder fer una traçada molt més segura. El test que es va fer a la carretera del pantà de Foix es va desplegar en un tram de 4,5 quilòmetres on hi ha sis revolts pronunciats. En total, aquesta via té una trentena de punts perillosos en un tram de 13 quilòmetres. Per a la prova feta a l’octubre passat es va comptar amb la participació de quatre motoristes de la divisió de trànsit dels Mossos d’Esquadra, dos de TCC i d’Anesdor –l’associació d’empreses del sector de la moto– i un helicòpter, a més de tècnics del Servei Català de Trànsit i de Territori.

Més víctimes motoristes

Precisament, segons informa el Servei Català de Trànsit, des de l’1 de gener fins al 30 de novembre de 2019, les víctimes mortals representen una reducció del 10,4% respecte del mateix període de l’any passat. Del conjunt de dades recollides, destaca la baixada del nombre de víctimes mortals, comparat amb el mateix període de l’any passat. Pel que fa a les xifres d’accidents mortals, també hi ha hagut un lleuger descens respecte al 2018. De les 163 persones mortes aquest any, un 39% són víctimes de col·lectius vulnerables: 45 motoristes, 9 ciclistes i 10 vianants. Destaca que, fins a aquest mes de novembre de 2019, el nombre de motoristes morts supera el de l’any passat, ja que en aquest mateix període les víctimes van ser 41.

També et pot interessar

Comentaris